Op de Fox gletsjer

Vandaag weer een relatief korte reisdag. Maar goed ook want voor de middag stond er in het plaatsje Fox Glacier een excursie op het programma. We zouden de Fox gletsjer op gaan. Vanuit Hokitika reden we weer door een schitterend landschap, via slechts een enkel plaatsje naar Fox. Het plaatsje zelf stelt helemaal niet zoveel voor. Alles wat er staat is er voor het toerisme neergezet. Het toerisme richt zich helemaal op de Fox gletsjer. Daar kun je op lopen of je kunt er overheen vliegen. Kennelijk zijn er veel mensen die de gletsjer willen zien zonder een lichamelijke inspanning te hoeven leveren en die een helikoptervlucht boeken want de hele tijd hoorde je het gezoem van kleine helikoptertjes.
Wij gingen ons wel lichamelijk inspannen. Er stond ons een tocht van ongeveer vier uur te wachten waarvan een uur op de gletsjer zelf. De rest van de tijd zouden we bezig zijn om op en van die gletsjer te komen.
Omdat we een beetje te vroeg in Fox waren, probeerden we eerst om in te checken in ons motel. Daar waren ze echter nog flink aan het poetsen en was er nog geen kamer klaar. Daarom genoten we een extra lange lunch in het dorpje totdat het tijd was voor de excursie.
Toen het zover was kregen we een soort van bergschoenen aangemeten en kregen we allemaal een paar crampons mee. Vervolgens werden we met 29 mensen in een bus geladen en naar een parkeerplaats in de buurt van de gletsjer gereden. Wat volgde was een voettocht van een uurtje omhoog en langs de gletsjer. De tocht was niet zwaar omdat het tempo laag was. Toen we het ijs hadden bereikt moesten we onze crampons onder onze schoenen binden en kregen we een stok mee. Door de crampons onder de schoenen hadden we prima grip op het ijs en konden we nagenoeg normaal lopen op het keiharde ijs. We volgden de gids naar een paar spleten in het ijs. Het ijs had hier een helderblauwe kleur. We stopten bij een tunneltje onder ijs. Met wat moeite kon je er door kruipen maar het vooruitzicht om kletsnat te worden van het smeltwater, trok ons niet zo. We hielden het bij foto's maken van de indrukwekkende ijsmassa.
Iets na vijven waren we weer terug in Fox waar we een terrasje pikten voordat we eventjes naar Lake Matheson reden. Van hieruit heb je een fantastisch uitzicht op de bergtoppen, zeker nu het zo'n prachtig weer was.
Pas na zessen checkten we in bij ons motel. Onze kamer zag er weer tiptop uit. We aten onze gekochte magnetronmaaltijden en vermaakten ons prima totdat rond kwart over negen de stroom uitviel. Dat probleem was na een half uur verholpen, maar toen was het al weer bijna bedtijd. We zijn zo onderhand twee koala's geworden en slapen elke nacht zeker 9 uur. Dat wordt nog wennen als we weer eens moeten gaan werken. Gelukkig duurt dat nog even.

Reacties

Annelieke en Ludo zei…
hoi,
leuk om te lezen en heel veel herkenning. Het lijkt veel op de rondreis die wij maakten door Nieuw Zeeland (1997). Waarschijnlijk nu wel meer toeristischer. Hier lijkt het wel voorjaar, de sneeuw is gesmolten en het is 10 graden. Klein zonnetje erbij dus prima weer voor een zondag.
Geniet er nog van, jullie hebben nog veel mooie dingen tegoed.
Annelieke en Ludo
Anoniem zei…
Hoi jullie, ook wij liepen zo'n 10 jaar geleden op de Fox glacier. Ik heb toen wel geprobeerd door een tunneltje te kruipen, op de blote knieen, anders werd de broek inderdaad hartstikke nat. Ik ben beloond met een paar verbrande knieen, want niet alleen van de zon kun je verbranden. Heb er dagen last van gehad. Slim van jullie om dat niet te doen. Heel veel groetjes, Coen en Marlies

Populaire posts van deze blog

Zondag in München

Zondag in Oslo

Pieterpad, etappes 22 en 23