Een dagje kastelen kijken

Vandaag stond een lange rit op het programma. We wilden helemaal van het noordwesten van Skye naar Loch Ness rijden. En dan wilden we onderweg nog wat dingen gaan bekijken. De hemel zag er dreigend uit toen we iets over half negen van de camping wegreden. Al voor de 6e dag op rij was het waardeloos wat het weer betreft. En de wetenschap dat het in Nederland prachtig weer is, maakte ons enigszins jaloers. Maar goed, dat wisten we toen we besloten om naar Schotland te gaan en bovendien hebben we 14 dagen mooi weer gehad.
Onze eerste stop was bij een ruïne van Dun Beag broch. Een broch is een ronde, stenen toren, waarvan de muur bestaat uit twee concentrische wanden, soms meer dan 10 meter hoog. Deze bouwwerken, waarvan de functie onbekend is, stammen uit de ijzertijd. De Dun Beag broch op Skye lag op een heuvel pal naast de doorgaande weg en was redelijk goed bewaard gebleven. Door een zompig weiland vol schapen en honderdduizend schapenkeutels liepen we naar de broch. We maakten wat foto’s en gingen snel weer naar de camper omdat het weer slecht was.

Om van het eiland Skye te komen moesten we ongeveer 70 kilometer rijden. Dat zegt iets over de grootte van het eiland. Op Skye stopten we nog even bij een waterval voordat we doorreden naar het vaste land van Schotland. In Kyle of Lochalsh, daar waar de Skyebrug is, deden we boodschappen in een supermarkt zodat we ook de komende dagen weer te eten hebben.
Onze eerste langere stop was bij het wereldberoemde en meest gefotografeerde kasteel van Schotland, Eilean Donan Castle. Dit kasteel dateert uit de 13e eeuw, maar de huidige versie is van veel latere datum. Het kasteel ligt daar waar drie lochs bij elkaar komen en er loopt een voetbrug van de wal naar het kasteel. Het kasteel is een ware toerist-trap. Er is een groot bezoekerscentrum met foodhall, souvenirshop, ticket-office en snackbar gebouwd aan de rand van een grote parkeerplaats. Het was er ook druk. Erg druk. Met bussen tegelijk werden de toeristen aangevoerd. Wij hoefden het kasteel niet van binnen te zien, maar de mogelijkheid om de voetgangersbrug over te steken om überhaupt bij het kasteel te komen kostte al 3 pond per persoon. Dat deden we dus maar wel. Natuurlijk regende het hoewel het niet hard was. Nadat we klaar waren met kijken en fotograferen, dronken we er nog een cappuccino en keken nog wat rond in de souvenirshop voordat we verder reden. We hadden tenslotte nog een flinke rit te gaan.
Het gebied waar we vervolgens door heen reden heet de Glen Shiel. Zelfs bij dit kloteweer een mooi gebied. Helaas konden we slechts op een paar plaatsen stoppen. Op een parkeerplaats lunchte we.

Tegen tweeën kwamen we aan bij Urquhart Castle, een ander beroemd kasteel aan het al even beroemde Loch Ness. Eigenlijk is het een ruïne, maar wel een grote en hele mooie. Er werd een stevige toegangsprijs van 13 pond gevraagd, maar we kochten toch kaartjes. Daar hadden we geen spijt van want er was veel te zien. Het mooiste was echter nog dat voor het eerst in bijna een week de zon er weer eens door kwam en het eens niet regende. Meer dan twee uur slenterden we over het terrein en door de ruïne. We bekeken een film over dit 13e eeuwse kasteel en dronken wat op het terras. Eindelijk weer eens een drankje in de buitenlucht.
Om half vijf reden we de camping op in het plaatsje Drumnadrochit. Een hele mooie camping hoewel we wel ver van de toiletten stonden. De prima wifi maakte echter veel goed. Het bleef de hele avond prima weer en we waren druk met het plannen van de rest van onze trip door Schotland. Helaas gaan we de laatste week al weer in.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Pieterpad, etappes 22 en 23

Zondag in München

Zondag in Oslo