Lange rit naar Port Hedland

Om in vier weken van Darwin naar Perth te komen moet je af en toe wat kilometers maken. Vandaag was zo’n dag. Op het programma stonden 645 kilometers van Broome naar Port Hedland, onze langste geplande reisdag. Toch een hele afstand ondanks een goede verbinding tussen de twee plaatsen. Reden om op tijd op te staan en op tijd te vertrekken.
Over de reis naar Port Hedland kunnen we kort zijn; kaarsrechte weg met heel weinig verkeer, gruwelijk saai landschap met nul interessante dingen onderweg. Kwestie dus van de maximale snelheid van 110 km per uur op de cruisecontrol zetten en rijden maar. Gelukkig hadden we onze eigen muziek bij ons.
Precies halverwege stopten we bij Sandfire Roadhouse voor een tankbeurt. Op dit soort verlaten stukken moet je nooit een tankstation over slaan. Bij een tweede roadhouse dronken we een heel fatsoenlijke cappuccino en lunchten we.
Tegen half drie naderden we Port Hedland, een forse industrieplaats met ijzermijnbouw als voornaamste industrie. Treinen van soms bijna 3 kilometer lang, volgeladen met erts, komen hier naar de haven gereden om ’s werelds grootste ertsschepen te vullen met ijzererts. Ons reisboek spreekt over Port Hedland als “not a pretty town” en dat is een understatement. Gôh, wat is Port Hedland een lelijke plaats zeg! Het is alleen maar industrie wat de klok slaat en het enige centrumstraatje stelt niks voor. Wat wel wat voorstelde was het informatiecentrum. Hier kregen we uitgebreide info over de plaats en over het Karijini NP waar we morgen naar toe gaan. Alles werd vriendelijk en uitgebreid uitgelegd door de mevrouw achter de balie.
Met alle benodigde informatie op zak bekeken we het centrum van het plaatsje. We hadden geluk want net kwam er zo’n gigantisch ertsschip de haven binnen gevaren, geloodst door diverse sleepboten. Verder liepen we nog wat rond en namen we wat foto’s.
Een eindje buiten het stadje stopten we nog bij een mijnbouwmuseum aan de rand van de weg waar een aantal grote locomotieven tentoongesteld stonden. Een paar kilometer verderop vonden we een plaatsje op een heel redelijke camping. Voor de rest van de dag deden we niet meer zoveel. We liepen nog even naar de zee, kookten een simpel diner, aten dat vervolgens op en bereidden ons voor op een paar dagen Karijini NP. Of we daar internet hebben, valt zeer te betwijfelen, dus het is niet zeker of er de komende dagen blogstukjes op dit blog verschijnen.

Reacties

Hans zei…
Mooie blog Ron en Nicky. Heb eens gegoogelstreetviewed en kunnen constateren dat Port Hedland inderdaad niet echt tot de top tien van mooiste dorpen behoort. Zo’n rustige weg er naar toe lijkt me wel wat; weer eens wat anders. Goeie reis verders en blog-on.

Populaire posts van deze blog

Pieterpad, etappes 22 en 23

Zondag in München

Zondag in Oslo