Taman Negara, eerste dag

Onze eerste volle dag in het Taman Negara NP. Het primaire regenwoud is hier zo'n 130 miljoen jaar oud en daarmee het oudste oerwoud ter wereld. Vandaag stond een excursie door dat oerwoud op het programma. Daarvoor moesten we op tijd uit ons bed want om 09.00 uur moesten we aan de overkant van de rivier in het plaatsje Kuala Tahan zijn. Daar werden we opgepikt door een gids en samen met nog zes anderen gingen we met een boot een eindje buiten het dorpje. Het weer was prachtig. De zon scheen volop en het was al vroeg ontzettend warm. Ook de honderd procent luchtvochtigheid maakte het er niet koeler op.
Ook al waren we dan in het oudste oerwoud ter wereld, het was allesbehalve wildernis. We gingen de plaatselijke heuvel beklimmen, de Bukit Terisek, en de weg daarna toe bestond voor het grootste deel uit nette traptreden. Dan was de wildernes in Ecuador, waar we ook hebben gelopen, toch een heel ander verhaal. Daar moest je met een kapmes door het groen hakken om ergens te komen. Toch was de tocht niet gemakkelijk. Dat kwam door de extreme hitte en luchtvochtigheid. Al snel hijgden we als paarden en was er geen vezeltje van onze kleding nog droog. Bovendien droegen we alle twee lange broeken tegen de bloedzuigers die hier en masse zouden zitten. Gelukkig viel dat laatste mee. We hebben er eerlijk gezegd niet één gezien of gevoeld. Gelukkig maar.
Boven op de top van de 344 meter hoge Bukit Terisek hadden we een mooi uitzicht op het dichte oerwoud en in de verte zagen we de hoogste berg van Maleisië liggen. De terugtocht ging een stuk gemakkelijker want naar beneden. Bijna weer bij de rivier hadden de Maleiërs een zogenaamde "Canopy-walk" gebouwd. Op een hoogte van 30 tot 45 meter boven de grond hingen tussen de boomtoppen lange touwbruggen. De touwbruggen waren verbonden door 5 platforms. Op deze manier was er een parcours hoog in het oerwoud ontstaan. Het lopen over de touwbruggen wiebelde gigantisch, maar ze waren zo stevig gebouwd dat het toch veilig aanvoelde. Zelfs Ron had er geen problemen mee. Toch leuk om het oerwoud vanaf de bovenkant te kunnen bekijken.
Om een uur of half één werden we door het bootje weer bij ons resort afgezet. Daar bestelden we een clubsandwich om vervolgens ons te ontdoen van de kletsnatte kleding die steeds minder fris begon te ruiken. Na een lekkere douche en met schone kleding aan, waren we in no time weer nat vanwege de hitte en vochtigheid. Nadat we de was hadden weggebracht, hielden we ons de uren daarna heel erg kalm op de veranda bij ons chaletje. Daar was het goed toeven en werd de fotobuit van de morgen vast op de computer er gezet. Verder keken we naar de mensen die voorbij kwamen en spotten zelfs een wild varken.
Aan het einde van de middag, toen de temperatuur een beetje was gezakt, zijn we op safari op het terrein van het resort gegaan. Onze "buit" bestond uit een grote libelle, diverse apen en een miljoenpoot. Verder vonden we prachtige tropische bloemen.
Voor het diner gingen we 's avonds weer naar het gezellige restaurant op het resort. Het was inmiddels begonnen met regenen. Dat gaf het diner wel extra cachet. Wij lekker droog met lekker eten en drinken in een open restaurant en een meter verder een tropische regenbui. We hadden allebei in ieder geval een heel goed vakantiegevoel. Weer terug in ons chaletje hebben we de rest van de avond zitten typen (dit blogstukje) en liggen lezen onder het genot van een lekker muziekje en een drankje. Hoe goed kan een mens het hebben?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Pieterpad, etappes 22 en 23

Zondag in München

Zondag in Oslo