Historisch doen in de Bay of Islands

Vandaag Zijn we op de historische toer gegaan. In en rondom de Bay of Islands kwamen begin 19e eeuw de eerste Europeanen in contact met de Maori's die hier al eeuwen leefden. Vandaar dat er hier in de omgeving aardig wat historie op te snuiven viel. Na het ontbijt reden we zo'n 60 kilometer naar het plaatsje Kerikeri. Hier staan aan een werkelijk prachtige baai het oudste nog bestaande houten huis van Nieuw Zeeland en het eerste stenen huis in dit land. Voordat we ons waagden aan deze huizen, bezochten we Rewa's Village. Dat is een nagebouwde Maori nederzetting (Kainga) van voor de tijd dat de Maori's in contact kwamen met de Europeanen. We zagen rieten huisjes, voorraadplaatsen, hangi's en een oorlogskano. Leuk om een keer te zien. Van een video leerden we hoe Maori-chief Hongi in aanraking kwam met de eerste Europeanen en door ruilhandel in het bezit kwam van steeds meer musketten waarmee hij adere Maoristammen bevocht. De musketten werden door de Europeanen geruild voor o.a. land. Zo konden de Europeanen een eerste nederzetting in de genoemde baai bouwen. Een houten handelspost werd al snel te klein en werd vervangen door een stenen uitvoering. Dit huis staat er nog steeds en is daarmee het eerste stenen gebouw in Nieuw Zeeland. Een houten huis van één van de missionarissen heeft de tand des tijds ook doorstaan waarmee het het oudste nog bestaande houten huis van dit land werd. Onder een lekker zonnetje bekeken we alles op ons gemak en lunchten daarna in de tuin van een restaurantje. Aan het water aten we ieder een heerlijke sandwich.
's Middags wilden we de plek bezoeken waar de Europeanen en de Maori's een verdrag tekenden dat de feitelijke geboorte van Nieuw Zeeland was. De plek in Waitangi is nu een museum en we moesten er maar liefst NZ$25 per persoon betalen om binnen te mogen. Dit terwijl het voor Nieuw Zeelanders gratis is! Dat vertikten we en in plaats daarvan namen we de ferry in Paihia naar de voormalige hoofdstad van Nieuw Zeeland, Russell. Je kunt je niet voorstellen dat dit piepkleine, o zo mooie en pittoreske plaatsje de hoofdstad van een land was, maar dat was het toch echt gedurende 9 maanden. Onder grote schaduwrijke bomen slenterden we langs de houten huisjes en barretjes en keken uit over de Bay of Islands. Hier zouden we echt kunnen wonen. Met enige tegenzin namen we na een paar uur de ferry weer naar Paihia om daarna weer naar onze fabuleuze lodge in Mangonui te rijden.
Na een zelf gemaakte maaltijd van spaghetti en een verrassed goed gelukte vegetarische saus, zaten we buiten op de veranda nog geruime tijd na te tafelen met onze gastvrouw, Siggy. Zo verliep deze kerstavond op een hele andere manier dan doorgaans. We hebben helemaal geen idee dat het kerstmis is. Zal wel komen door de zomerse temperatuur en het veelal ontbreken van kerstbomen etc.
Morgen, eerste kerstdag (in Nieuw Zeeland de enige kerstdag) hebben wij onze langste reisdag tijdens ons verblijf in dit fantastische land. We gaan 500 kilometer rijden naar de Coromandel. Hopelijk vinden we nog wat tankstations die open zijn anders wordt het lang en ver duwen voor Nicky.

Reacties

Anoniem zei…
Hoi,

jullie maken weer een fantastische reis! Mooi!
Wij hebben het kerstavond, maar daar is het al zover, dus: een heel gelukkig kerstfeest,
groetjes
Kitty

Populaire posts van deze blog

Zondag in München

Zondag in Oslo

Pieterpad, etappes 22 en 23