Een dagje San Juan

Een hele dag in San Juan te besteden. Eerst uitslapen zou je denken maar dat wilde niet zo lukken. We hadden wel heerlijk geslapen maar we waren zoals gewoonlijk weer om een uur of half acht wakker. We ontbeten in het hotel voordat we er op uit trokken. Zodra we buiten kwamen merkten we de hitte. Het was al vroeg in de morgen giga warm. Er was wel wat bewolking maar de zon scheen al behoorlijk.
We liepen eerst naar het capitolio, het parlement van Puerto Rico. Het gebouw had wel wat weg van het capitool in Washington. Voor het parlement hingen wat spandoeken van mensen die het kennelijk beu waren dat ze meer belasting moesten betalen maar actief werd er niet gedemonstreerd. Daar zullen de Puerto Ricanen het te warm voor hebben gevonden. Het capitolio ligt aan het water en vanaf de hoog gelegen trottoir keken we een tijdje hoe de zee op de kust beukte. Ondanks het prachtige weer zagen we behoorlijk hoge golven en er werd dan ook gesurfd door een enkele dappere.
Volgende stop was het Castillo de San Cristobal, één van de twee forten in San Juan. De Spanjaarden pikten in de 16e eeuw Puerto Rico in maar omdat andere landen dat eiland ook wel zagen zitten, moest het worden verdedigd. Daarom werden er twee forten gebouwd die er nog steeds staan. Na een informatief filmpje slenterden we door het fort. De metersdikke muren die nog eens tientallen meters hoog waren maakten indruk. Helaas waren de gebouwen in het fort niet of nauwelijks gemeubileerd, maar er was genoeg te zien. Vanaf het hoogste deel van het fort hadden we een mooi uitzicht op de zee en op het centrum van San Juan. 
Vervolgens liepen we door de Calle San Francisco, één van de twee grotere straten in het oude deel van San Juan. We wilden nog een souvenirtje kopen in Puerto Rico. Aan winkels waar ze souvenirs verkochten was geen gebrek, maar iets echt moois vonden we niet zo snel. Het kopen van een souvenirtje werd eventjes uitgesteld toen we aankwamen op het Plaza de Armas. Dat is in deze stad een prachtig en levendig plein met kleurrijke gebouwen rondom. Ook hier weer talloze duiven, zoals overal in San Juan, en een paar leuke beelden zoals die van een man op een bankje. Je kon naast het levensechte beeld gaan zitten zodat het leek alsof je samen op een bankje zat. Wat zal dit beeld vaak gefotografeerd zijn. Wij maakten in ieder geval ook de nodige foto’s. Op het plein vonden we ook een restaurantje waar we wat aten bij wijze van lunch. Voor weinig geld aten we er lekker en konden we er weer tegen. 
Na de lunch liepen we langs de stadsmuur in de richting van het tweede fort in de stad, Castillo San Felipe del Morro. Ook dit fort was mooi. Het fort heeft zes verdelingsmuren, de ene steeds weer iets hoger dan de vorige. We konden ons voorstellen dat zo’n fort nauwelijks in te nemen was. Dat lukte dan ook niet. Niet door de Engelsen maar ook niet door de Nederlanders die het ook geprobeerd hebben in de 16e eeuw. Het mooiste aan dit fort waren echter niet de imposante muren of de vuurtoren. Het mooiste was een grote leguaan die lekker in de zon op een muur zat. Het prachtige beest liet zich niet wegjagen en was heel goed benaderbaar. Dat leverde prachtige foto’s op.
Na de forten gingen we weer even terug naar het Plaza de Armas. In een supermarkt hadden we een hoop drinken gekocht want met deze temperaturen en luchtvochtigheid moesten we veel drinken. 
Op het bankje, naast het beeld van de zittende man, namen we de hoognodige vloeistoffen in en gingen daarna weer op zoek naar een souvenirtje. In elke winkel in San Juan hadden we ze al zie staan, de drie koningen. We vonden ze in allerlei maten en materialen. Daarnaar gevraagd werd ons uitgelegd dat de drie koningen een symbool waren in Puerto Rico en driekoningen op 6 januari is de belangrijkste feestdag hier. Het leek ons daarom wel leuk om een driekoningenbeeldje te kopen. Een mooi exemplaar van keramiek vonden we uiteindelijk in een wat luxere winkel. Nadat we dat hadden gekocht vonden we in een andere winkel een mooi stenen beeldje van een witch doctor van de Taíno indianen. De Taíno waren een indianenstam die o.a. op Puerto Rico leefden voordat de Spanjaarden daar landden. Eind 17e eeuw waren ze al uitgestorven door allerlei ziektes die de Europeanen hadden meegebracht. Nadat Nicky nog een armbandje had gekocht vonden we dat we genoeg souvenirs hadden en gingen terug naar het hotel om daar wat uit te rusten. Daar bleek dat onze kamer nog niet was schoon gemaakt. Het kamermeisje was vlug gevonden en, nadat we die op onze kamer aan het werk hadden gezet, gingen wij zolang op het dakterras van het hotel op een ligbedje liggen. Die lagen lekker en we vielen zelfs even in slaap. Tot aan het diner waren we op onze kamer druk met de vele foto’s die we deze dag hadden genomen.
’s Avonds aten we sushi in één van de meest populaire restaurants in San Juan. Het was afgeladen druk in de tent en wij moesten plaats nemen aan de bar wilden we er kunnen eten. Dat deden we dan ook. De sushi was heerlijk maar erg duur. We waren met een drankje erbij, $50 kwijt voor ieder acht stukjes sushi. We wilden niet meer sushi bestellen gezien de prijzen en gingen naar Starbucks voor een lekkere frappuccino. We liepen daarmee nog even naar de haven om te kijken of ons schip al lag aangemeerd, maar de pier aan de andere kant van de baai, was nog steeds leeg. Hopelijk ligt de Jewel of the Seas er morgen wel als we gaan inschepen voor onze cruise.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Pieterpad, etappes 22 en 23

Zondag in München

Zondag in Oslo