Dublin, dag 1

Het slaapt ontegenzeggelijk beter in een suite dan in een kaal appartementje. Lekker uitgerust werden we deze morgen wakker in onze mooie kamer. Na het ontbijt vertrokken we meteen met ons Peugeotje richting Dublin. We hadden zo’n 165 kilometers voor de boeg en we waren niet van plan om onderweg te stoppen zodat we vroeg in de Ierse hoofdstad zou kunnen zijn. Gelukkig was Belfast uit komen niet zo lastig als er in komen. In een paar minuten zaten we op de M1 richting Dublin. Daar was het allesbehalve druk zodat we flink opschoten. Het mooie was ook dat de zon weer eens een keer scheen. Dat mocht wel weer een keer. De afgelopen weken hebben we genoeg Iers weer gehad.
De reis verliep lekker soepel tot we Dublin in reden. Net als veertien dagen eerder was het een puinhoop qua verkeer. Veel te veel stoplichten en te weinig brede doorgaande wegen maakten dat we ruim een half uur nodig hadden om de auto in het centrum in een parkeergarage te kunnen parkeren.
Omdat de auto vlakbij het beroemde Trinity College stond geparkeerd gingen we daar maar meteen naar toe. In de oude universiteit heb je namelijk een mooie bibliotheek die tevens het “Book of Kells” bevat, een zeer rijk geïllustreerd manuscript uit de 8e eeuw. We waren echter niet de enigen die dat boek en de bibliotheek wilden zien. Er stond een flinke rij voor de ingang. Het duurde 20 minuten voordat we bij de kassa waren waar we 10 euro per persoon moesten afrekenen om binnen te mogen. In de eerste zaal was een tentoonstelling over het boek en z’n illustraties. 
In de tweede zaal lag het boek. Het Book of Kells bestaat uit vier delen en van twee delen waren een paar pagina’s open. Alles onder een dikke glasplaat uiteraard. Natuurlijk wilde iedereen een goeie blik werpen op de boeken en daardoor duurde het even voordat wij er goed naar konden kijken. Dat kwam deels door twee oude omaatjes die niet bij de boeken waren weg te slaan en dus een opstopping veroorzaakten. Nadat we het boek hadden gezien kwamen we uit in de “Long Room”, de oude bibliotheek. Duizenden, heel oude, boeken, stonden hier in metershoge rekken. Je had een ladder nodig om de bovenste exemplaren te kunnen inkijken. Wij, de bezoekers, konden de boeken niet inzien want de boekenrekken waren afgeschermd met touwen en er liep bewaking rond. Toch was het mooi om eens door zo’n eeuwenoude bieb te kunnen rondslenteren.
Ook buiten op de campus was het lekker vertoeven. Dat kwam natuurlijk ook door de zon die aan een strakblauwe lucht stond maar ook door de eeuwenoude gebouwen en het campusleven dat hier gewoon z’n gang ging. Studenten waren op het gras bijvoorbeeld croquet aan het spelen of zaten wat te lezen.
Toen we het Trinity Collega wel gezien hadden liepen we nog een wandeling uit ons reisboek voordat we de auto weer gingen ophalen en ermee naar ons guesthouse reden. Daar checkten we in en kregen een mooie kamer met uitzicht op de groene tuin. Onze auto werd voor ons geparkeerd. Bij het guesthouse was namelijk geen parkeermogelijkheid en personeel van ons verbleef parkeerde die elders. Wij konden in ieder geval rustig de stad in. Ons guesthouse bleek erg centraal in de stad te liggen en nadat we door een prachtig park waren gelopen kwamen we uit bij de drukste winkelstraat in Dublin, Grafton Street. Hier was het pas echt druk. Eerst aten we een broodje als lunch en stortten ons toen in de drukte. Het was er wel gezellig met een paar hele goeie straatartiesten en bandjes.
Een buurt die we ook niet wilden missen was de Temple Bar, een wijkje vol met pubs en restaurants. Ook hier was het erg druk waarbij het ons opviel dat er veel homo’s en lesbiennes in de stad waren. Dat kwam, bleek ons later, door het referendum over het homohuwelijk in Ierland.
De rest van de middag liepen we kriskras door de stad zonder een plan. Het was gewoon lekker slenteren en foto’s maken. Af en toe deden we een drankje en rustten we wat uit omdat al dat geslenter toch vermoeiend is. 
Aan het einde van de middag liepen we terug naar ons guesthouse om tegen etenstijd de stad weer in te gaan. Deze avond aten we weer in een onvervalste pub. Geen haute cuisine, maar lekker eten voor een heel redelijke prijs. Morgen hebben we nog een hele dag voor de stad en die zullen we ook nodig hebben. Er is hier veel te zien en te beleven.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zondag in München

Zondag in Oslo

Pieterpad, etappes 22 en 23