Helsinki

Na een enigszins klotenacht vanwege een te hard matras, stonden we om half acht al naast ons bed. Vandaag de hele dag tijd om Helsinki te verkennen. Gelukkig was het droog. Droog wil echter niet zeggen warm. Met 4 graden was het gewoon koud. Zelfs de Finnen liepen met koud kijkende koppies door hun hoofdstad. Vanuit Nederland hadden we twee wandelingen door Helsinki meegenomen die ons langs de belangrijkste bezienswaardigheden zouden voeren. We begonnen in het Esplanadepark en liepen van daar uit naar de Kauppatori, een markt aan de oostelijke haven. Het was overduidelijk geen marktdag vandaag. Er stonden slechts enkele kraampjes met vis en groenten op het plein dat op marktdagen helemaal vol schijnt te staan.

Nadat we wat naar wat scheepjes hadden staan kijken liepen we naar de Uspenski kathedraal, de grootste orthodoxe kerk in het westen. Van buiten zag de kerk er al niet verkeerd uit met z'n goudkleurige uivormige torenspitsen, maar van binnen was ie nog veel mooier. Er viel een overdaad aan gouden versieringen te zien en het barste er van de ikonen en andere schilderingen van heiligen.
Onze volgende stop was bij de kathedraal waar we gisterenavond ook al even waren. Nu zagen we hem in daglicht. Het prachtige witte gebouw boven op een heuvel is het meest opvallende bouwwerk van de stad en elke toerist zet hem op de foto. Wij dus ook.
Weer terug in de oostelijke haven bezochten we de Kauppahalli, ja inderdaad een markthal. Is kaupahalli nog enigszins uit te puzzelen, de rest van het Fins is absolute abracadabra. Zo kwamen we met enige regelmaat woorden van meer dan twintig letters tegen. Wellicht betekenen zoiets als "ei" of "la", maar de Finnen maken er gigagrote woorden van "isännöitsijäkonttorioy"? Geen idee wat er staat, maar het staat er wel.
In de kaupahalli dronken we thee en koffie voordat we door een mooi park met alle bomen in herfsttooi naar de zeekant liepen. Hoewel er nog veel bootjes in het water lagen, was er weinig te doen. 's Zomers moet het hier erg aangenaam vertoeven zijn. Via een dure wijk liepen we het centrum weer in. Nu is alles in Helsinki een dure wijk want de woningen zijn hier gewoonweg onbetaalbaar. Een appartement van 45 vierkante meter doet hier bijna drie ton in euro's.
We lunchtten bij Picnic, een finse keten van lunchrestaurantjes. Erg lekker en verrassend goedkoop. 's Middags liepen we onze tweede wandeling. Dit keer voerde de tocht langs het parlement en het nationaal museum. Hoewel een flink eind uit het centrum, besloten we toch naar het beroemde Sibeliusmonument te lopen. Het weer was inmiddels prachtig. De zon scheen volop en met al die bomen in herfstkleuren was het buiten goed toeven. Een jas bleef echter nodig want warmer als een graad of negen was het niet. De laatste bezienswaardigheid, de Temppeliaukio was dicht. Deze kerk is uitgehouwen uit een partij rotsen. Van buiten is het niks aparts, maar van binnen is ie heel mooi. Omdat de kerk twee uur later wel open ging gingen we eerst maar weer wat drinken en lieten onze inmiddels vermoeide voeten rusten voordat we terug liepen naar die kerk.
Aan het einde van de middag hingen we rond in het centrum. We hadden veel gelopen deze dag en dat was te voelen aan onze voetjes. Steeds vaker namen we een pauze en gingen we ergens zitten. We gingen ook op tijd dineren bij een Mexicaan. Erg lekker gegeten. Daarna terug naar het hotel. We hebben genoeg bewogen voor een dagje. Morgen vliegen we naar Seoul. De hele morgen hebben we dan voor Helsinki. Maar eerst nog een nacht op dat harde matras.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zondag in München

Zondag in Oslo

Pieterpad, etappes 22 en 23