Elfstedenpad, etappe 10

Vandaag gingen we verder met etappe 10 en een deel van etappe 11. Nog ruim 20 kilometer scheidde ons van het plaatsje Sint Annaparochie. Buiten was het weer eens zwaar bewolkt en grijs. Gelukkig nog wel droog. Jaloers keken we op de Buienradar naar het weer in Brabant. Daar wachtte de mensen die daar waren, een warme zonnige dag. Het ontbijt in het hotel was prima en er bleef genoeg over voor onze lunch.
Nadat we waren uitgecheckt liepen we via een fietspad en dwars door een woonwijkje Franeker uit. We liepen net op een open stuk met de wind op kop toen de Buienradar een buitje aankondigde. En inderdaad, niet veel later begon het te regenen. Niet hard maar toch regen. Daardoor moesten we onze jassen aan hoewel de temperatuur daar helemaal geen aanleiding toe gaf. Gelukkig duurde de bui niet lang.
In het gehucht Boer bekeken we de mooie Mariakerk uit de 12e eeuw. Helaas konden we niet binnen kijken, maar het portaal was mooi genoeg voor wat foto’s. Na weer wat kilometers kwamen we aan in Ried. In dit plaatsje viel niks te beleven of het moest het kleine jachthaventje zijn.

De volgende vijf kilometers liepen we over een schelpenpad parallel aan een vaart die het plaatsje zijn naam had gegeven, de Rie. Af en toe miezerde het wat, maar gelukkig hadden we de wind in de rug waardoor we relatief droog bleven. Alleen net voordat we het plaatsje Berlikum in wilden wandelen, begon het even wat harder te regenen. Gelukkig stonden we net onder een brug waardoor we droog bleven. In Berlikum staat een opvallende koepelkerk die natuurlijk op de foto moest. In het plaatsje vonden we een bakkerij die ook wat tafeltjes en stoelen in z’n zaak had staan en, naast gebak, ook koffie serveerde. Daar maakten we maar al te graag gebruik van. Nog met de poedersuiker van het puddingbroodje rond onze mond liepen we verder door het dorp waar niet zo veel te beleven viel.
Via weilanden en langs een drukke weg liepen we, weer vijf kilometer verder, Sint Annaparochie binnen. Dat deze plaats wat groter is en een centrumfunctie heeft voor het diepe noorden was te zien aan de vele bedrijven die vooraan het dorp zaten. Ook heb je er diverse winkels waaronder een grote Albert Heijn waar we wat boodschappen deden voordat we verder liepen. Omdat we nog wat vroeg waren om onze intrek in onze Bed and Breakfast te nemen, dronken we nog wat in een cafetaria met een uitgebreid assortiment. De eigenaar was een vriendelijke man die voor de plaatselijke VVV speelde. Terwijl wij onze smoothie wegwerkte, vertelde hij over alle bezienswaardigheden in het gebied onder de waddendijk waarvan wij geen idee hadden dat die bestonden. Helaas lagen al die bezienswaardigheden een paar kilometer buiten het dorp en was het weer begonnen te regenen.

We liepen in de regen naar de Bed and Breakfast en namen intrek in onze kamer met een grote, uitgebreide badkamer. Onze gastvrouw was er bij onze aankomst nog niet, maar de dochter des huizes wees ons de bijzonderheden. Toen de gastvrouw thuis kwam, kletsten we nog wat met haar. Het bleek een erg aardige vrouw die ons zelfs aanbood om onze was te doen. Dat lieten we ons geen twee keer zeggen en verzamelden snel al onze vuile was wat bijna onze gehele meegebrachte kleding was. Dat scheelde ons morgen een aantal uren verblijf in een wasserette in Leeuwarden.
De rest van de dag waren we vooral lui. We aten op onze kamer, deden er een drankje en verdeden onze tijd met filmpjes kijken en lezen. Net vakantie.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Pieterpad, etappes 22 en 23

Zondag in München

Zondag in Oslo