Varadero

Wat doe je op een 5 sterren all-inclusive resort als je geen strandmens bent? Juist, je vlucht het resort af. Dat is juist wat we deze dag gedaan hebben. We hadden geen wekker gezet maar werden om kwart over acht wakker. Na een snel ontbijt kochten we voor 5 CUC een dagkaart voor de Hop-on-hop-off-bus. Deze rode topless dubbeldekkers rijden de hele dag het schiereiland op en neer. Helaas hadden meer mensen dit idee opgevat. De bus zat stampvol. We konden maar ternauwernood mee. Als de bus een bocht nam waren we bang dat ie kapseisde en daarom stapten we al bij de eerst volgende halte weer uit en liepen een eindje naar ons doel van deze morgen, het natuurpark Reserva Ecológica Varahicacos. In dit kleine natuurgebied kan je ervaren hoe het schiereiland Varadero er uit zag vóór de toeristen arriveerden. Van een paar groepsgenoten die het park al hadden bezocht leerden we hoe we binnen kwamen zonder 10 CUC af te rekenen. Normaal zijn we niet zo ongehoorzaam maar omdat 8 euro een forse prijs is voor zo'n klein parkje namen we hun advies ter harte en gingen het park via de uitgang binnen en konden daarna ongestoord de aangegeven route lopen. We kwamen vervolgens bij een aantal grotten uit die in het karstgesteente waren uitgesleten en waar veel vleermuizen zaten. Verder waren het vooral veel cactussen en ficusbomen en mangrove wat we tegen kwamen.
Weer buiten het park kwamen we een Engelssprekend echtpaar tegen die ons attendeerden op de Cueva de Ambrosio,  een kalksteengrot met 47 prehistorische afbeeldingen die de moeite waard zouden zijn. Omdat de grot 500 meter verderop lag, besloten we die ook maar meteen mee te pikken. Voor een prijs van 5 CUC per persoon kregen we ieder een zaklamp en wat uitleg en konden we de grot gaan verkennen. De betekenis van de meeste tekeningen is niet bekend maar wij vonden er verschillende afbeeldingen behoorlijk recent uitzien. In de prehistorie had men zeker de bril nog niet uitgevonden en die zagen we toch echt op één van de wanden in de grot staan. Toch was het wel de moeite waard. Het mooiste was eigenlijk nog het lichtspel in de grot. Door gaten in het plafond kwam het zonlicht naar binnen en gaf zo een mooi lichtspel.
Met de Hop-on-hop-off-bus reden we weer naar ons resort voor een drankje en een uitgebreide lunch om meteen daarna weer met die bus een rondje over het schiereiland te gaan maken. Daarmee waren we dik twee en een half uur mee bezig. De bus stopte veel vaker dan alleen bij de aangegeven haltes en de snelheid was zodanig laag dat zelfs de oude Amerikaanse sleeën ons moeiteloos konden inhalen. Het plaatsje Varadero zelf is weinig aantrekkelijk. De felblauwe zee was dat wel. Daarom stapten we in Varadero uit en slenterden naar het strand voor wat foto's. In het dorp liepen we nog wat een aantal van de honderden stalletjes met prullaria voor toeristen voordat we de bus weer naar het resort namen. Daar namen we nog een duik in het zwembad en haalden wat drankjes bij de poolbar waar het weer vergeven was van dikke Canadezen die zich daar helemaal lens zaten te zuipen.
Omdat we morgen al weer naar Nederland terug vliegen moesten we onze tassen eens opnieuw inpakken zodat alles mee kon. Daarna was het wachten tot 21.00 uur. Pas toen genoten we van een diner met de hele groep. Dat was in één van de a la carterestaurants op het resort. Het eten was niet eens zo heel bijzonder maar het was nog een laatste keer gezellig met de rest van de groep. Voor ons doen lagen we laat in bed.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zondag in München

Zondag in Oslo

Pieterpad, etappes 22 en 23