Nog een dagje Havana

Vandaag geen georganiseerde dingen op het programma, dus stonden we wat later op en ontbeten op ons gemakje op het dakterras van het hotel. Om wat dingen die verder uit het centrum te kunnen zien, gingen we deze dag met de Hop-on-hop-off bus mee. Voor 5 CUC (4 euro) konden we de hele dag met deze bus mee en uit- en opstappen bij elke halte op de route. Mooie van deze bus was dat het een topless dubbeldekker betrof, dus we konden lekker in de zon zitten.
Eerste stop was bij Parque Central. Nadat we José Marti, grondlegger van het onafhankelijke Cuba, hadden vereeuwigd, liepen we een rondje door de buurt achter het prestigieuze hotel Inglaterra. Hoewel toch het centrum van de stad was het er maar een vervallen bedoening. Echte armoe zagen we in de grote winkelstraat in Havana. Hier geen enkele luxe winkel met volop voorraad maar lege winkels met nauwelijks spullen in de schappen. Als er een winkel was met enige voorraad stonden we lange rijen bij zo'n winkel.
Volgende stop was een eind buiten het centrum bij het Cementario de Colon, één van de grootste kerkhoven ter wereld. Hier werd duidelijk niet op de vele praalgraven bezuinigd. Waar je in de stad veel vervallen gebouwen zag, hier zag alles er picobello uit. Jammer dat je in Cuba dood moet zijn om in een fatsoenlijk gebouw terecht te komen. We liepen een half uurtje tussen de graven door onder de fel schijnende zon voordat we op een terrasje een drankje dronken.
Vervolgens zaten we een hele poos in de bus toen die door de buitenwijken reed. We zagen heel wat armoedige en vervallen gebouwen, maar gelukkig ook netjes opgeknapte exemplaren. Bij het Capitolio stapten we weer uit en besloten de bus de bus te laten en verder te gaan lopen door La Habana Vieja.
Op een terrasje op het geheel gerenoveerde Plaza Vieja lunchten we voordat we een tweetal mooie kerken bezochten in het ongerestaureerde deel van deze wijk. Wat een armoede hier zeg! Toch heeft deze wijk veel potentie. Als er voldoende geld was om elke gebouw hier op te knappen, was Havana de mooiste koloniale stad ter wereld.
Op de Plaza Vieja bezochten we een heuse camera obscura. Door middel van spiegels hadden we in een verduisterde ruimte een prachtig zicht op de hele omgeving. Heel ingenieus gemaakt terwijl de techniek al honderden jaren oud is. Vanaf het dakterras konden we nog fraaie foto's nemen van de omgeving.
Na een korte tussenstop in het hotel gingen we weer naar het terras op het pleintje bij de kathedraal voor een aantal drankjes. Niks lekkerder dan een fris drankje na een dag hard zwoegen.
's Avonds aten we buiten bij restaurant La Mina aan de Plaza de Armas. De bediening was niet erg vlot, maar het eten was heerlijk. Voor omgerekend 16 euro had Ron een giga kreeft op z'n bord en voor een tientje schotelde men Nicky een grote spies met drie verschillende soorten vlees voor. Er speelde ook een tijdje een prima band, dus we vermaakten ons er goed.
Terug in het hotel waren we nog druk met foto's en een blogstukje.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zondag in München

Zondag in Oslo

Pieterpad, etappes 22 en 23