Zondag in Oslo

Onze eerste volle dag in de Noorse hoofdstad, dus op tijd uit bed. Meteen na het ontbijt trokken we er op uit. De hemel was, geheel tegen alle weersverwachtingen in, strakblauw. Geen wolkje aan de lucht. Via de centrale winkelstraat, de Karl Johans Gate, liepen we langs het nationale theater en de universiteit naar het koninklijk paleis. Behalve wat op en neer lopende wachten gebeurde er weinig. Wel een mooi gebouw.
Door de paleistuin en dwars door een sjieke ambassadewijk liepen we naar één van de grootste toeristische atracties van Oslo; het Vigelandpark. Deze beeldhouwer maakte gedurende zijn leven van 1869 tot aan 1943 honderden beelden. Zonder uitzondering betreffen het naakte mensen. Al die stenen en bronzen nudisten hebben een plaatsje gekregen in een groot park waar jaarlijks meer dan een miljoen mensen naar komen kijken. Wij dus ook. Geruime tijd liepen we langs al die beelden en maakten heel wat foto's.
Ook in het park ligt het Oslo museum. Daar zaten we een tijdje lekker in de zon met een capuccino voordat we het museum zelf bezochten.
Lunchen deden we op een bankje in het park met eten uit één van de ontelbare 7 Eleven-winkeltjes die de stad rijk is. Daarna liepen we weer door een mooie wijk naar de haven. Daar ligt het Akershus, een fort en kasteel. Vanwege het mooie weer was het er druk. We struinden door het park en bezochten ook het kasteel zelf. Dat was nog helemaal ingericht wat een goed beeld van een paar honderd jaar geleden gaf. Op de binnenplaats van het kasteel waren mensen in kleding uit de 14e eeuw die oude ambachten uitoefenden. Altijd leuk voor een paar foto's.
Aan het einde van de middag liepen we naar het opvallende nieuwe operagebouw. Het meest in het oog springende van dit enorme gebouw is dat je vanaf de begane grond gewoon het dak op kunt lopen. Dat deden dan ook veel mensen en wij natuurlijk ook.
Bij de lokale VVV kochten we voor morgen een zogenaamde Oslo-kaart. Met deze kaart kunnen we gratis in alle musea, al het openbaar vervoer en krijgen we korting op tal van andere zaken. Zoveel eigenlijk dat we morgen echt meters moeten gaan maken.
Na een korte tussenstop in het hotel waar we de paar honderd foto's van vandaag op ons computertje zetten, aten we deze dag bij een Chinees/Japans restaurant waar we uitgebreid aan de sushi gingen. Met een volle buik liepen we daarna nog wat door de stad.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zondag in München

Pieterpad, etappes 22 en 23