Maandag in Oslo

Voor deze dag hadden we een zogenaamde Oslo-card, dus na betaling van 240 NOK onbeperkt toegang tot zowat alle musea, alle openbaar vervoer en korting op tal van andere zaken. Op tijd op pad dus, vandaag stond er veel op ons programma. Het geld van die kaart moest er toch uit, nietwaar? Aan het weer zou het niet liggen. Terwijl we op internet zagen dat het in Nederland slecht weer was, scheen hier de zon volop. Zulk een wetenschap maakt zo'n dagje nog leuker.
We namen op Åker Brygge een pontje naar het schiereiland Bygdøy waar maar liefst zes musea bij elkaar liggen. We begonnen in het Fram museum. De Fram is de boot waarmee Fritjof Nansen een aantal spectaculaire reizen maakten, onder andere naar Antarctica. Ruim een eeuw geleden was dat heel bijzonder. Het schip is bewaard gebleven en men heeft er een museum over heen gebouwd. Ondanks dat we er bij de opening van vandaag al waren, waren er helaas toch al enkele tourbussen met cruisebootgangers. Daarom was het er al meteen druk. Vooral met Duitsers. Het was leuk en interessant om de beroemde boot van binnen en van buiten te kunnen belijken. Het moet een hele onderneming zijn geweest, al die reizen, want zo groot is de boot nu ook weer niet.
Tegenover het Fram museum ligt het Kon Tiki museum. De belangrijkste voorwerpen die hier worden tentoongesteld zijn twee rieten boten waarmee Thor Heyerdahl aantoonde dat oude beschavingen in staat waren om de oceanen over te zeilen. Ook Heyerdahl verdient respect voor zijn ondernemingen. Die scheepjes stelden helemaal niks voor en er dan mee het open water op te gaan, is niet niks. Of je met gewoon gek zijn natuurlijk. Helaas ook hier enkele tourbussen met Duitsers en bovendien nog enkele bussen met schoolkinderen.
Vervolgens liepen we naar het Maritiem museum dat weer langs het Fram museum ligt. Hier was nauwelijks volk hoewel het toch echt wel een aardig museum was. Alsof we nog niet genoeg schepen hadden gezien deze morgen, liepen we daarna naar het Vikingschipmuseum. In een kerkachtig gebouw stonden drie hele echte vikingschepen. Best gaaf. Die vikingen moeten ook niet bang zijn geweest om met die scheepjes het ruime sop te kiezen.
Museum nummer 5 betrof het Natuurhistorisch museum. Hier staan 155 antieke gebouwen uit Noorwegen. Behalve enkele stadshuizen en andere gebouwen, stonden er voornamelijk oude boerderijen en boerenschuren met van die grasdaken. Hartstikke mooi maar het absolute hoogtepunt in dit museum is de prachtige staafkerk. Geen spijker kwam er aan te pas.
Nadat we met het pontje weer in het centrum van Oslo gevaren, namen we de metro om naar de reuzeskispringschans (leuk woord voor galgje) van Holmenkollen te gaan. De metrolijn lag er echter uit vanwege onderhoud. Hadden wij weer. Dan maar met de bus naar de skischans. Bij de schans waren we zo uitgekeken want men was er nog druk bezig met bouwen. In ons boekje stond dat we boven op de schans konden komen, maar daar was geen sprake van. Dus maar weer terug naar de stad waar we een tijdje in het zonnetje zaten.
Aan het einde van de middag liepen we terug naar ons hotel om wat te rusten en om de fotobuit op de computer te zetten. Tegen zevenen liepen we terug naar Åker Brygge voor het diner. Bij Olivia vonden we mooi plekje op het terras en aten allebei een lekkere pizza weg. "Toch ruig om in Noorwegen begin mei op een terras te kunnen dineren. Vanaf ons tafeltje zagen we de veerboten af en aan varen. Deze boten bedienen de eilandjes in het Oslofjord. Omdat we nog steeds onbeperkt met het openbaar vervoer konden reizen, besloten we op zo'n pont te stappen en lekker uit te waaien in het Oslofjord. In een uur waren we uit en thuis èn uitgewaaid.
Terug in het hotel waren we druk met de foto's en dit verhaaltje. Morgen zit het er al weer op en moeten we weer naar huis. Bah!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Pieterpad, etappes 22 en 23

Zondag in München

Zondag in Oslo