Hertogenpad - LAW 13 Etappe 08

Het was al weer meer dan twee maanden geleden dat we een etappe van het Hertogenpad hadden gelopen. Dat kwam natuurlijk door onze reis naar Sri Lanka en Dubai. Deze dag trokken we er echter weer op uit om etappe 8 te lopen. Inmiddels was het herfst geworden en de tijd van T-shirts was voorbij. Het zou slechts 12 graden worden, maar het wel droog. Dat was voor ons voldoende.
Om een hoop tijd te besparen reden we weer met twee auto's. De eerste werd op het eindpunt aan de Heitrak in Neerkant neergezet en met de tweede reden we naar de Langstraat in het buitengebied van Deurne. Vandaar was het maar een klein stukje lopen voordat we Brabant uit liepen en Limburg in.
We kwamen langs het defensiekanaal te lopen. Dit kanaal is in 1939 gegraven ter verdediging tegen de Duitsers. Er staan dan ook veel kazematten langs het kanaal. De kazematten worden tegenwoordig gebruikt als schuilplaats voor vleermuizen. Ook stikte het er van de paddestoelen. Nicky's camera maakte overuren omdat elke paddestoel op de foto moest. Het schoot daarom ook niet op en pas na een uur en drie kwartier wandelen kwamen we aan in Griendtsveen. Daar namen we een pauze in het enige café van het dorp. De cappuccino en vooral de appel-notentaart gingen er in als koek. Weer fris vervolgden we ons pad door het dorp dat erg mooi is, vooral in deze tijd van het jaar. Tussen al die grote bomen met gekleurd bladerdek staan prachtige huisjes die aan het begin van de 20-ste eeuw hier werden neer gezet voor de mensen die de Peel ontdeden van het hoogveen.
Vanuit Griendtsveen liepen we de Mariapeel op. Uit dit gebied kwam het veen en die graafwerkzaamheden deden veel vennetjes en slootjes ontstaan wat nu dus een prachtig natuurgebied is geworden. We hadden de drone meegenomen en die lieten we hier de lucht in. De drone liet ons behoorlijk schrikken toen de verbinding met de afstandsbediening werd verbroken en de drone niet meer luisterde naar de commando's die gegeven werden. Het apparaat vliegt dan automatisch naar de ingegeven startlocatie, maar die was een paar honderd meter terug, ergens tussen grote bomen. Gelukkig heeft de drone een beveiliging voor het botsen tegen objecten. Daardoor kon Ron even later, toen de verbinding weer was herstelt, de drone veilig en heel naar beneden halen. De wegvliegende drone weerhield ons er niet van om even verderop het machientje gewoon weer de lucht in te sturen om fraaie beelden te maken. Gelukkig bleef de drone nu netjes luisteren.
Ondanks de lage temperatuur was het heerlijk wandelen op de hei doordat de zon door de bewolking was gebroken. Zo liepen we de Mariapeel uit en langs Helenaveen af. Daar hadden we een ander probleem. Doordat Ron z'n telefoon niet had opgeladen was die op een gegeven moment bijna leeg. En met die telefoon navigeerden wij. Dus er zat niet veel anders op dan het boekje van het Hertogenpad erbij te pakken en zo de route te volgen. Doordat er her en der markeringen ontbraken liepen we twee keer verkeerd. Toch vonden we uiteindelijk de route weer en na ruim 23 kilometer wandelen kwamen we weer bij onze auto uit.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Pieterpad, etappes 22 en 23

Zondag in München

Zondag in Oslo