Eerste hele dag in Madrid

Toen we vannacht in bed lagen, hoorden we het al; regen, en niet zo'n beetje ook. Gelukkig was het droog toen we wakker werden. Toch zou er deze dag nog veel meer regen vallen volgens de weersvoorspelling. Jammer, maar niks aan te doen en we wilden toch het nodige van de stad gaan zien. Daarvoor zijn we immers hier. Voordat we op pad gingen ontbeten we in het hotel. Ook in dit hotel bleek het ontbijt prima. Het was al bijna half tien toen we er op uit trokken. Als eerste bezochten we de San Francisco El Grande basiliek. Van buiten was het bouwsel niet zo heel bijzonder, maar binnen was dat wel anders. De basiliek was voorzien van vijf koepels en die waren allemaal prachtig beschilderd evenals de diverse altaren. Helaas mocht er binnen niet gefotografeerd worden, maar dat vergaten wij eventjes. Stiekem namen we toch een paar foto's toen we ons onbespied waanden.

Even verderop ligt de kathedraal de la Almudena. Hier mochten we binnen wel fotograferen. Hoewel lang niet zo mooi als de basiliek, was er genoeg interessants te zien. Vooral het kleurrijke plafond trok onze aandacht evenals het altaar dat hoog in de kerk stond, maar waar je via een trap naartoe kon. Bij de kathedraal hoorde ook een crypte. Die was schitterend en erg sfeervol voor zover je daar bij een crypte van kunt spreken. We schatten dat alleen de allerrijksten hier een rustplaats kunnen veroorloven.
Volgende stop was het koninklijk paleis dat pal naast de kathedraal ligt. We hadden verhalen gelezen over lange rijen wachtenden bij de ingang, maar wij waren met een paar minuten binnen. Eerst namen we buiten op de grote binnenplaats foto's. Binnen mocht helaas weer niet gefotografeerd worden, maar ongehoorzaam als we zijn, namen we stiekem heel wat foto's als de bewakers even niet keken. De rijkdom in het paleis is gigantisch. Elke ruimte is zeer overdadig gedecoreerd en alles is volledig gemeubileerd. Het paleis wordt dan ook nog steeds gebruikt, alhoewel de koning er niet woont. We slenterden door veel kamers die allemaal weer anders waren ingericht maar onveranderd veel frutsels en krullen bevatten. We zagen niet alleen voormalige privévertrekken van koning Carlos III maar ook de dinerzaal, de ruimte met daarin de kroon en scepter van de Spaanse koning, een kamer met daarin vijf Stradivarius violen, de troonzaal enz. enz. We waren een paar uurtjes zoet in het paleis. Ook was er een tentoonstelling van harnassen uit de vijftiende eeuw. Prachtig al dat wapentuig. Helaas ook hier geen foto's. Ron probeerde het nog maar werd deze keer betrapt.
Toen we het paleis voldoende hadden gezien namen we in een kijkje op de Plaza del Oriente. Hier staan tig standbeelden en met het koninklijk paleis op de achtergrond, geeft dat mooie plaatjes. We hadden ondertussen trek gekregen en zochten naar de Mercado de San Miguel. Hier verwachtten we wel wat te kunnen eten. Het duurde even voordat we de markt gevonden hadden. Onze plattegrond was niet bepaald erg gedetailleerd. De iPhone bracht uitkomst. De markt bleek echter afgeladen vol te zijn. Bovendien kon je er alleen staande eten. Wij hadden behoefte aan even zitten. Gelukkig had je tegenover de markt een Starbucks waar we koffie met iets lekkers namen.
Toen we bij de beroemde koffieketen naar buiten kwamen bleek het te zijn opgehouden met zachtjes regenen. Tijd om onze plannen te wijzigen. Even geen gebouwen zoeken om ze te bekijken, maar linea recta naar de Apple Store op Puerta del Sol. Ron wilde de nieuwste Apple speeltjes wel eens zien. Helaas hadden ze de nieuwe MacBook Pro niet. Terwijl we in de Apple Store waren begon het buiten te hozen. We bleven daarom langer dan gepland in de winkel. Pas toen de regen weer wat minder werd, gingen we weer naar buiten. We liepen door een paar van de vele grote winkelstraten en bekeken een aantal buitensportzaken. Niet dat we iets kochten , maar kijken wat je zou kunnen kopen is ook leuk.
In een echte ouderwetse cervezeria aten en dronken we wat. Toen we buiten kwamen regende het weer. We besloten daarom om terug naar het hotel te gaan en daar wat te rusten. We waren immers al behoorlijk lang op pad geweest.
Voor het diner gingen we de stad weer in. Onderweg hadden we nog een aanvaring met een zwerver die ons bleef achtervolgen. Liepen wij, dan liep hij ook. Stopten wij, dan stopte hij ook. Toen we hem vroegen op te rotten, begin hij onverstaanbaar te schreeuwen, maar hij ging daarna wel z'n eigen weg. Sowieso heb je in Madrid veel agressieve bedelaars en zwervers.
We vonden na wat rond kijken een restaurantje dat ons wel wat leek. Toch hadden we ons daar een beetje in vergist. Het eten van Ron ging wel, maar was niks bijzonders voor het geld. Het eten van Nicky was koud en moest terug. Gedurende de maaltijd werd er een mandje met twee broodjes op tafel gezet. Niet dat we dat besteld hadden, maar het kwam er gewoon. We aten het brood niet en daarom waren we hoogst verbaasd toen er €2 voor brood op de rekening stond. Daar gingen we dan ook niet mee akkoord. Zonder morren werden die €2 er weer afgehaald, maar het idee alleen. Je begrijpt dat onze fooi hier €0 was.
Na het diner liepen we nog een tijdje door de stad om foto's te maken. Diverse gebouwen waren mooi aangelicht. Helaas regende het flink zodat er steeds druppels op de cameralens kwamen. Wel jammer want het was best gezellig in het centrum met al die mensen. Op de terugweg naar het hotel kochten we nog een flesje wijn en wat te snoepen. Het is tenslotte weekend en dan mag dat.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zondag in München

Zondag in Oslo

Pieterpad, etappes 22 en 23