Snorkelen nabij Lembongan


Redelijk vroeg waren we vandaag al wakker. Reden; we zouden gaan snorkelen en vanwege die grote koperen ploert aan de hemel kun je dat maar zo vroeg mogelijk op de dag doen. Na het ontbijt werden we omstreeks half negen opgepikt door een man met een pick-up truckje die ons en nog zeven anderen naar de noordoosthoek van Lembongan bracht. Dit deel van het eiland bestaat uit mangrovebossen en het was dan ook dat we tussen die bossen in een bootje stapten waarmee we een paar honderd meter uit de kust werden gebracht om te snorkelen. We hadden onze eigen maskers en snorkels meegenomen en van de organisator kregen we nog een reddingsvest mee. Zo’n reddingsvest is niet echt nodig want je blijft toch wel drijven maar het zwemt wat meer ontspannen.
Meteen nadat we stil lagen met de boot sprongen we in het lauwe water. De stroming was wat sterker dan verwacht maar het onderwaterleven was er prachtig. Lekker dobberend op het water zagen we talloze soorten kleurrijke vissen en ook het overvloedig aanwezige koraal was al even kleurrijk. 
Eddy had ons een paar plastic flesjes meegegeven met daarin brood dat gemengd was met water. In de dop had hij een klein gaatje gemaakt waardoor er, als je in de fles kneep, beetjes brood uit het flesje kwamen. De vissen waren helemaal dol van deze lekkernij. Ron had een hele tijd zo’n flesje in z’n hand en als hij erin kneep dan kwamen honderden vissen op hem af. Sommigen waren zo gulzig dat ze Ron beten.
Op de eerste snorkelplek waren we ongeveer drie kwartier zoet waarna we in ongeveer 10 minuten tijd naar een andere snorkelplek voeren. Deze plek was pal onder de kust van een eiland in de buurt van Lembongan en er stond een behoorlijke stroming. Dat was ook de bedoeling van de schipper. Hij vertelde ons dat we onszelf mee moesten laten voeren met de stroming en dat hij ons later verderop weer op zou pikken. Dit was helemaal geweldig. We hoefden helemaal niet te zwemmen en alleen maar te genieten van wat we onderwater zagen. Op deze plek had je een heuse koraalmuur die steil naar beneden afliep. Hier zagen we totaal andere vissen als op de eerste snorkelplek. Hier waren de vissen ook groter. Ook hier lagen we zo’n drie kwartier te dobberen in het lauwwarme water.
Helemaal tevreden werden we daarna weer naar Lembongan gebracht waar we na een drankje weer plaats namen in de pickuptruck en naar het hotel werden gereden. Hier sprongen we meteen in het zwembad om al het zout af te spoelen. Ondanks dat de zon niet constant had geschenen was Ron toch weer verbrand op zijn bolletje. Nazorg werd verleend door Nicky.
We lunchten in het hotel en hielden het grootste deel van de middag ons gemak. Nicky las en Ron deed een dutje. Aan het einde van de middag gingen we er weer op uit. We liepen wat door de smalle straatjes en kwamen uit bij een Hindoetempel waar net op dat moment een strandceremonie werd gehouden. Honderden, op hun paasbest geklede, mensen namen deel aan de ceremonie en er werden hopen offergaven aangesleept. Een tijdje stonden we te kijken naar de ceremonie waar we weinig van snapten; mensen die de ene poort van de tempel gebruikte om eruit te gaan om via een andere poort de tempel weer binnen te gaan.
Voor de zonsondergang zaten we met een drankje op een terrasje. Er was echter nogal wat bewolking waardoor de zon niet zo mooi onderging als de vorige dag. Voor het diner gingen we naar hetzelfde restaurant als gisteren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zondag in München

Zondag in Oslo

Pieterpad, etappes 22 en 23