Een zondag vol met Zweedse traditie

Toen we wakker werden was het buiten nog donker, maar zodra het lichtvervuiling, wachtte ons een plezierige verrassing; de lucht buiten was wolkenloos en prachtig blauw. Na het ontbijt gingen we dan ook meteen op pad. Omdat de snijdende wind ontbrak, was het buiten een stuk aangenamer dan gisteren. We liepen vanuit ons hotel naar de waterkant om daar wat foto's te maken. De zon stond heel laag en dat veroorzaakte een prachtig oranje licht op de gebouwen. Het leek wel of sommige gebouwen in vuur en vlam stonden. We bleven foto's maken.


Hoewel we Gamla Stan wel een beetje gezien hadden, liepen we toch weer een heel traject door de oude binnenstad om foto's te maken. Vooral de gebouwen met gele gevels zagen er prachtig uit nu de zon er op scheen, en gele gebouwen heb je veel in Gamla Stan.
Langs het koninklijk paleis liepen we naar de sjieke wijk Östermalm. Ook hier was het een feest om alles te fotograferen vanwege het fantastische licht. Vooral de sjieke gebouwen aan de waterkant stonden er prachtig bij.
Veel langzamer dan anders slenterden we in de richting van Djurgarden. Op Djurgarden bevindt zich het openluchtmuseum Skansen dat we wilden gaan bezoeken. We waren niet bepaald de enigen met dat idee. Op zich niet gek natuurlijk. Iedereen is vrij op zondag en met zulk lekker weer, is een openluchtmuseum een prima optie voor een dagje uit. Eenmaal binnen bekeken we eerst diverse huisjes waar diverse beroepen werden uitgebeeld zoals die vroeger, zeg honderd jaar geleden, werden bedreven. In elke huisje en gebouwtje waren mensen in traditionele klederdracht aan het "werk" en gaven ze uitleg over hun beroep. Dat was leuk om te zien maar vaak was het erg druk in de kleine huisjes.

Vanwege sneeuw en ijs op de paden was het af en toe lastig lopen, maar voorzichtig schuifelend kwamen we toch overal. Skansen is een erg uitgebreid park en bevat naast oude gebouwen ook een dierengedeelte waar dieren uit Skandinavië worden gehouden. We zagen wolven, lynxen, een vos, elanden, rendieren enz. De enige beesten die we niet zagen waren de bruine beren, want die lagen in winterslaap. Andere dieren werden weer op stal gehouden vanwege het weer, zodat diverse dierenverblijven leeg waren.
Midden op het terrein van Skansen was een grote kerstmarkt. Hier was het gigantisch druk, maar wel gezellig. De markt was erg uitgebreid met veel stalletjes met eten en drinken, maar ook met typische Scandinavische kerstspullen. Helaas lag het prijsniveau van dat alles erg hoog zodat wij het bij kijken hielden. Leuk was een soort van dansvloer rondom een kerstboom. Een bandje speelde aanstekelijke liedjes en talrijke mensen dansten rondom die kerstboom, al meezingend met de kennelijke bekende liedjes.


We vonden het allemaal prachtig maar werden wel wat moe van al dat geslenter. Zo rond een uur of half drie besloten we terug naar de stad te lopen. De zon was toen al bezig met ondergaan. Dat leverde opnieuw prachtig licht op. Helemaal het roze licht dat we bij het verlaten van Djurgarden zagen.
Tegen de tijd dat we weer in de binnenstad waren, was het donker. We moesten ergens even gaan zitten en opwarmen en waar kan dat beter dan in één van de vele koffiezaken die de stad rijk is. De tent die wij uitzochten was erg druk maar toch vonden we een plekje voor ons en onze cappuccino's.


Weer een beetje bijgekomen gingen we daarna op zoek naar een kerstmobieltje. Dat is een soort van draaimolentje dat beweegt door de warmte van een theelichtje. We bekeken wel tien verschillende souvenirswinkeltjes voordat we onze aankoop deden. Daarna liepen we terug naar het hotel om daar met weer een beker koffie bij te komen van een prachtige maar vermoeiende dag.
's Avonds aten we weer bij Wagamama omdat Nicky dat zo graag wilde. Erg vervelend vond Ron dat niet want we hadden er gisteren lekker gegeten en ook deze dag aten we er prima. De rest van de avond luierden we op ons hotelkamertje. Daar konden we ons vergapen aan de honderden foto's die we vandaag hadden gemaakt. Nu maar hopen dat het morgen weer zo'n mooi weer wordt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zondag in München

Zondag in Oslo

Pieterpad, etappes 22 en 23