Hertogenpad - LAW13 Etappe 01

Al een paar jaar staat er een boekje van de lange afstandswandeling (LAW) 13, het Hertogenpad, in onze boekenkast. Een wandeltocht van 238 kilometer van Breda naar Roermond. We hadden dit boekje destijds gekocht omdat de route relatief dicht bij onze woonplaats loopt en de aanrijtijden dus kort zouden zijn. Toch kwam het er lange tijd niet van. Tot vandaag. Omdat Ron een paar dagen vrij had waren we op zoek naar een activiteit. En zo kwam de wandelgids uit de boekenkast en op de tafel.
Vandaag was de dag van etappe 1, die van Breda naar Dongen over een afstand van een kleine 18 kilometer. We besloten de trein te nemen. En omdat we nog een gratis upgrade naar de 1e klas hadden liggen, namen we die ook maar mee. Toen we vertrokken was het nog mistig maar het beloofde meer dan 20 graden te gaan worden.
De treinreis verliep voorspoedig en keurig op tijd kwam we in Breda aan. Inmiddels was de zon door gebroken en was het uitstekend wandelweer. We begonnen niet meteen aan de lange afstandswandeling. We wilden eerst nog wat van Breda zien. Vanaf het NS station liepen we door het park Valkenberg naar het prachtige Begijnhof. En vandaar uit via wat straatjes naar de Grote Markt. Daar dronken we een cappuccino om verder te lopen naar het kasteel van Breda.
Hier waren we ook bij het startpunt van het Hertogenpad. Er was niks wat die start aan gaf, alleen een waypoint op onze GPS-track. We begonnen gewoon met lopen en kwamen wel al snel het overbekende symbool van een LAW tegen, het wit-rode bordje. Op dit eerste bordje stond “Hertogenpad" vermeld zodat we wisten dat we goed zaten. Niet dat we daar aan twijfelden trouwens.
Af en te kijkend op de telefoon naar de GPS-track liepen we door de Bredase binnenstad. Zo liepen we voorbij aan de bekende koepelgevangenis en door het van Koolwijkpark om op die manier langzaam maar zeker via de buitenwijken naar de rand van Breda te lopen. Bij het Cadettenkamp, net buiten Breda, rustten we wat en aten onze meegebrachte boterhammen op. De route liep daarna voornamelijk door bosgebied. En zo kwamen we in Dorst uit bij een prachtig natuurgebied, de Leemputten. Hier troffen we mooie vennetjes en zandverstuivingen aan. Veel mensen waren hier aan het recreëren op deze zonnige zaterdagmiddag.
Na nog een eind door de bossen te hebben gelopen, kwamen we uit bij het drukke terras van de Seterse Hoeve in Oosterhout. Tijd voor een drankje. Hier troffen we twee dames die vandaag ook waren begonnen aan het Hertogenpad. Met hen praatten we wat. We moesten lang op onze drankjes wachten en ook het afrekenen duurde te lang. Echt een kwestie van te weinig personeel. Wel jammer, want voor de rest was het een leuk terras.

Na de pauze zigzagden we door de bossen in de omgeving van Dongen. Nadat we het Wilhelminakanaal over waren gestoken kwamen we in de plaats zelf uit. Hier zagen we nog restanten van het industrieel verleden van de plaats, namelijk diverse oude schoenfabrieken en leerlooierijen. In Dongen kwam ook een eind aan deze eerste, mooie etappe. We liepen naar een bushalte waar het wachten was op de bus naar Tilburg. Die liet wat op zich wachten, maar de chauffeur wist ons toch op tijd bij het NS station af te zetten. Daar hoefden we niet lang te wachten op de trein naar Eindhoven. Omdat we eerste klasse reisden, was het lekker rustig in de trein en zaten we prinsheerlijk. Wel zo lekker na deze wandeling. In Eindhoven moesten we rennen voor de aansluitende trein naar Helmond, maar gelukkig redden we het. Zodoende waren we om half zes weer in Helmond en om kwart voor zes waren we thuis waar een lekkere douche en een avondje op de bank op ons wachtte.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Pieterpad, etappes 22 en 23

Zondag in Oslo

Zondag in München