Museumweekend Amsterdam dag 2

Na een prima nachtje slapen en een uitgebreid ontbijt, maakten we ons op voor dag twee van dit museumweekendje. Nadat we waren uitgecheckt liepen we naar het Scheepvaartmuseum dat op een dikke kilometer van het hotel ligt. Met onze museumkaart waren we snel binnen en gelukkig was het er helemaal niet druk. Van de twee bussen met schoolkinderen hadden we gelukkig geen last. Dat komt omdat het Scheepvaartmuseum groot is en uit drie aparte vleugels bestaat. Wij begonnen in de Oost vleugel waar we eerst een zaal met scheepsmodellen bekeken. Hier hadden ze er nog meer dan in het Rijksmuseum. Daarna was het de beurt aan het deel waar de haven van Amsterdam in beeld wordt gebracht. Middels knoppen kon je korte filmpjes zien over de vele activiteiten in deze haven. Wij vonden vooral de zaal met navigatiemiddelen interessant. De West vleugel ging over de Nederlandse scheepvaart in de voorgaande eeuwen waarbij vooral de VOC veel aandacht kreeg. Op diverse beeldschermen werd het verhaal verteld terwijl wij zelf door oude scheepsmaterialen liepen en we zo vanalles leerden over het leven aan boord in vroegere tijden. Een ander deel van het museum was gewijd aan de walvisvaart. Tot 1963 deden we daar aan mee met als gevolg dat de walvissen destijds bijna werden uitgeroeid. Op een interessante manier werd dit deel van de Nederlandse scheepvaart in beeld gebracht.
Toen we klaar waren met de West vleugel was het hoog tijd om iets te eten. Dat deden we in het lunchcafé van het museum waar we ieder een heerlijk broodje aten.
Buiten het museum ligt in het IJ een replica van VOC-schip Amsterdam. Hier waren we geruime tijd te vinden omdat alles exact was nagemaakt en je een prachtig beeld kreeg van het leven op zo’n schip. Wat opviel was dat er een groot verschil was in leefomstandigheden tussen de matrozen en de officieren. Die eersten sliepen in hangmatten naast de lading en de kanonnen. De officieren hadden nog iets van wat privacy hoewel alles even klein was maar vooral laag. Wij moesten constant bukken om ergens bij te komen. Gelukkig waren ze een paar eeuwen geleden heel wast kleiner dan wij nu.
Naast de Amsterdam ligt de koninklijke sloep die geheel gerestaureerd is. Het bootje is erg kitscherig maar toch wel mooi.  Weer binnen bezochten we de Noordvleugel. Hier was een tentoonstelling over het cruiseschip de Oranje dat in de Tweede Wereldoorlog werd ingezet als hospitaalschip en als repratriëringsschip. Al met al waren we meer dan vijf uur in het Scheepvaartmuseum.
Het laatste museum dat we dit weekend bezochten was wetenschapsmuseum Nemo dat in een erg apart gebouw gehuisvest is. Het lijkt op een groot schip dat in het IJ ligt. Omdat we er zo laat in de middag waren was het er helemaal niet druk en dat was maar goed ook want Nemo is een echt “doe-museum”. Hier mag je alles aanraken en wordt je uitgenodigd om zelf allerlei natuurfenomenen te ervaren. Wij konden overal zo bij zonder te hoeven wachten op anderen. We moeten er niet aan denken om hier op een drukke dag te zijn want dan is de beleving niet half zo leuk. Hoewel het museum gericht is op de jeugd hadden wij er toch de nodige plezier. We waren wel wat moe van ons uitgebreide bezoek aan het Scheepvaartmuseum. Ook moesten we weer naar huis. Om het niet al te laat te maken bleven we maar anderhalf uur in Nemo. We kunnen ons echter voorstellen dat je hier een hele dag zoet kunt zijn.
De treinreis naar Helmond verliep voor de verandering eens zonder vertraging en was bovenal rustig. Om iets over zevenen waren we weer thuis en zat het weekendje er al weer op.

Reacties

Anoniem zei…
Hai Ron en Nicky,

Ik wil heel graag met jullie in contact komen, omdat ik een fotoserie maak over speciale toiletten.
Jullie wc-museum past hier perfect bij!
Als jullie het leuk lijkt kun je me een mail sturen via het contactformulier op mijn website www.perlavankessel.nl

groetjes Perla

Populaire posts van deze blog

Zondag in München

Zondag in Oslo

Pieterpad, etappes 22 en 23