Oudjaar in Rome


Dag vier in het mooie Rome en we hebben nog steeds lang niet alles in het centrum van de stad kunnen bezichtigen. Een paar van de belangrijkste attracties ontbreken zelfs nog. Tijd om daar wat aan te gaan doen. We werden weer wakker met ontbijt op bed en het eerste uurtje was om wakker te worden, wat te internetten met een kop cappuccino en een lekkere douche. Buiten keken we weer, het wordt saai, tegen een wolkeloze hemel aan. Wat hebben we tot nu toe geluk met het weer. In december kan het in Rome met het weer alle kanten op, maar sinds wij er waren, liet de zon zich van z'n beste kant zien.
Met de metro reisden we dit keer naar station Flaminio om van daar uit naar het Piazza del Popolo te lopen. Op de kop van dit plein staan twee, bijna, identieke kerken. Eentje was in onderhoud en dus bezochten we de andere. Binnen was het weer één en al pracht en praal zoals dat met veel kerken in Italië het geval is. Dan zijn de kerken in Nederland maar saai. Leuk in deze kerk was om te zien dat de pastoor van de kerk met z'n tijd was mee gegaan. Natuurlijk kon je hier nog echte kaarsjes opsteken, maar er was ook een standaard met elektrische kaarsjes. Voor 30 cent mocht je een schakelaar omzetten waardoor er weer een “kaarsje” ging branden.
Langzaam liepen we daarna in de richting van de beroemde Spaanse trappen, één van DE attracties van Rome die je gezien moet hebben. Dat dachten vele honderden andere mensen ook. We liepen de trappen op naar de kerk bovenaan. Ook hier weer uitbundige versieringen. Toch is hier niet zo heel veel te zien. Je hebt de trappen, een fontein, de kerk en een plein met wat palmen, maar dat is het dan wel. Wel hing er een relaxt sfeertje.
In de winkelstraten in de buurt van Piazza Spagna kun je meer geld uitgeven dan je in je leven ooit zult verdienen. Alle beroemde en vooral dure merken zitten hier in één straat. Een soort van PC Hooftstraat maar dan wel gezellig. Wij lieten het bij etalages kijken, maar gingen wel even binnen bij een heuse Ferrari-winkel. Hier was het motto; “plak een Ferraristicker op iets en vraag er vervolgens het vijfvoudige voor”. Alles was er belachelijk duur. Zo zagen we een bout van een Ferrari die in plastic was gegoten. Op het prijskaartje stond echt 400 euro!
Onze tocht door de winkelstraten werd onderbroken door een hardloopevenement van Nike door de stad. We zagen vele duizenden hardlopers voorbij rennen voordat we weer verder konden. Met de weg weer vrij bezochten we nog maar weer wat kerken waaronder de prachtige San Lorenzo in Lucina. Deze kerk is wellicht nog wel overdadiger versierd dan de Sint Pieter.
Terug op het Piazza Spagna lunchten we bij een Mac Café. Dus geen hamburgers maar braaf een cappuccino en zoete broodjes. Volgende bestemming was de beroemde Trevi fontein die een eindje verderop ligt. De fontein is prachtig maar even vermakelijk was de menigte die hier op af was gekomen. Het verhaal gaat dat als je een muntje over je schouder in de fontein gooit, je weer terug komt in Rome. Kennelijk willen veel mensen dat omdat er heel wat geld in het water werd gegooid.
Op het Piazza Barberini stond de fontein aldaar in de steigers, dus waren we er snel weg. Al lopend kwamen we uit op het Piazza della Republica met z'n fontein van Bernini. Toch was de fontein niet de attractie daar. Dat was beslist de gigantisch grote Basilica Santa Maria Degli Angeli. De kerk is bijna net zo groot als de Sint Pieter. Hier echter geen drommen mensen. Wat ons wel opviel was dat hier nog veel jonge mensen erg gelovig zijn en serieus hard bidden in de kerk. We zagen jonge mensen op hun knietjes bidden en bijna iedereen sloeg een kruis bij het naar binnen en weg gaan. Nog een bewijs dat er nog veel jongeren geloven zagen we in de Santa Maria Maggiore kerk. Hier kwamen we aan net toen een mis uitging. Het blijft een schatting, maar we denken dat er toch zo'n duizend jongeren naar buiten kwamen. Bleek dat er één of ander religieus congres in de stad was neer gestreken.
Op het station Termini dronken we nog een cappuccino voordat we in een winkeltje wat drinken insloegen voor de avond. Daarna liepen we terug naar het B&B om daar wat te rusten voor de lange avond die ons wachtte. Van de B&B-eigenaar kregen we een flesje Prosecco en twee glaasjes om vanavond op het nieuwe jaar te proosten.
Het was ongeveer kwart voor acht toen we weer naar buiten gingen. Eerst dineren en daarna de stad in voor oudejaarsavond. Diverse restaurants zijn op deze avond niet open vanwege een privéfeestje. Het restaurantje waar we gisteren hadden gegeten was wel open en daarom stapten we hier maar naar binnen. Het tentje zat bomvol, maar we konden er nog net bij. Deze avond hadden ze er echter geen volledige kaart. Kennelijk wilde men de klandizie toch op tijd de deur uit hebben zodat ze zelf konden gaan feesten. We bestelden een pasta met carbonara-saus en een bord ravioli. Heel erg lekker maar niet genoeg voor een hele avond. Met een heel erg lekkere tiramisu maakten we het dinertje af.
Vervolgens namen we de metro naar het Piazza del Popolo. Volgens kenners was het hier te doen op oudejaarsavond. Toen wij er echter aan kwamen was er helemaal niks aparts te zien. Geen podium, geen extra toiletten en vooral weinig mensen.
We liepen daarom mar door tot aan de Spaanse Trappen. Hier was het erg druk met feestgangers. Er werd veel drank in flessen verkocht en tientallen verkopers boden hoofdtooien met ledlampjes te koop aan. Ook werd er al volop vuurwerk afgestoken, maar ook hier was er niks georganiseerd. Na een tijdje liepen we naar de Trevi Fontein. Ook hier veel volk op de been maar niet echt een feest. Wel zaten wel overal veel mensen buiten te eten; toch een gek gezicht op de laatste dag van het jaar maar met een terraskacheltje was het kennelijk goed te doen. Via het Pantheon en het Piazza Navona liepen we in de richting van het Forum Romanum waar we een groot podium hadden zien staan en waar wel iets georganiseerd werd. Eenmaal daar bleken we vele honderdduizenden dezelfde gedachte te hebben gehad. Het was er zo druk dat er geen denken aan was om het feestterrein op te gaan. Alles was ook afgezet met hekken, vermoedelijk om niet teveel mensen het terrein op te laten komen. Wij moesten helemaal omlopen om verder te kunnen. Dat ging voetje voor voetje.
Via allerlei straatjes kwamen we uiteindelijk bij het Colosseum uit. Hier stonden erg veel mensen te wachten. Daarom dachten wij dat hier om middernacht wellicht vuurwerk werd afgestoken. Lang hoefden we niet te wachten want het liep al tegen twaalven. Echter toen het dan zover was en 2012 voorbij was en plaats maakte voor 2013, gebeurde er niks bijzonders. Er werd niet afgeteld en er was nauwelijks vuurwerk. Af en toe werd er iets de lucht in geschoten maar het vuurwerk in Helmond is uitgebreider dan hier in Rome.
Omdat er geen metro reed moesten we naar ons B&B terug lopen. Dat was echter niet zo'n probleem. Het was lekker weer en de afstand viel mee. Toch was het feest ons wat tegen gevallen hoewel we ons zelf prima hebben vermaakt. Om ongeveer half twee lagen we in ons bed voor de eerste nacht in het nieuwe jaar.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zondag in München

Zondag in Oslo

Pieterpad, etappes 22 en 23