Hamburg, dag 2

Een nachtje goed slapen doet wonderen en gelukkig sliepen we prima op onze hotelbedden. Het ontbijt was fantastisch. Een stuk beter als in het vijf sterren hotel waarin we onlangs in Dresden logeerden. We gingen ons te buiten aan allerlei soorten kaasjes, gerookte zalm en haring enz. enz. Met bolle buiken liepen we rond een uur of half tien het hotel uit richting de haven. We wilden eerst met een boot door de haven gaan varen. Keus genoeg. Toen we bij de Landungsbrücken aankwamen werden we overspoeld met aanbiedingen voor een rondvaart door de havens. We kozen na wat rondkijken voor een boot met een groot schoepenrad achterop. Voordeel van deze boot boven veel anderen, was dat we hierop veel plaats buiten op één van de dekken hadden. Zo konden we veel zien en ook fatsoenlijk fotograferen. Bovendien was het weer heerlijk en het was domweg zonde om binnen te gaan zitten. Een uur lang voeren we over de Elbe en door een aantal containerhavens. Hier stonden grote kranen netjes zij aan zij, klaar om de schepen te ontdoen van containers of juist te laden met die dingen. Hamburg is de 2e haven van Europa, na Rotterdam, en dat was te merken. Zo ver we konden kijken zagen we kranen aan de rand van het water staan.

Aan boord raakten we aan de praat met een sympathieke Duitser (ja wel, ze bestaan) die zich zelfs, 60 jaar na dato, nog verontschuldigde voor de 2e wereldoorlog.
Ook voeren we langs het 400 miljoen kostende schip van Abramovitsch dat verscholen in één van de havens lag. Wat een gigantisch ding zeg! Het is onvoorstelbaar dat iemand in zo’n luxe kan leven.
Vanaf de rondvaartboot zagen we de activiteiten in Hafen City en Speicher Stadt en we besloten om deze stadsdelen te voet te gaan verkennen. Na een lekkere bak koffie liepen we een wandeling uit een gidsje door Speicher Stadt, een deel van Hamburg vol met bakstenen pakhuizen die veelal een nieuwe bestemming hebben gevonden en er erg fotogeniek bij liggen. Veel te veel foto’s werden er weer gemaakt.
Van de wandeling door Speicher Stadt gingen we moeiteloos over naar een wandeling door het nieuwe uitbreidingsgebied dat Hafen City wordt genoemd. Dit gebied is nog volop in ontwikkeling en overal wordt nog druk gebouwd. De stukken die echter klaar zijn, laten zien dat die Duitsers er een mooi stukje Hamburg van aan het maken zijn. Met ons vonden dat kennelijk veel andere mensen, want het was er druk. Het overheerlijke weer was daar natuurlijk ook debet aan. Wanneer maak je het mee dat je half oktober in een trui de hele dag buiten kunt zijn?
Klaar met dit deel van de stad, liepen we naar het centrum om een aantal kerken te gaan bezoeken. Niet om te bidden, maar om het interieur te bekijken. Dat viel nogal tegen. De Katharinakerk werd opgeknapt en leek op een grote bouwplaats, de Sint Petrikerk was domweg saai en de Sint Jacobikerk was gewoon dicht, en dat op een zondag! Gelukkig was de Starbucks wel open en gedurende een tijdje zaten we lekker op een terrasje met een lekkere bak koffie.
Via het centraal station liepen we naar het Binnenalstermeer. Vanwege het lekkere weer was het hier hartstikke druk. Toch vonden we een leeg bankje om lekker te genieten van de herfstzon. Na een rondwandeling door de winkelstraten in het centrum met louter luxe winkels waar we nooit iets zouden kunnen kopen, ook al wilden we dat, gingen we naar een steakhouse voor het diner. Kennelijk een goede keuze want het was er zo druk, dat we eventjes moesten wachten voor er een tafeltje voor ons vrij was. De biefstuk was inderdaad erg lekker en dat voor een bedrag dat de helft is, dan dat voor een diner in Nederland.
Met weer volle buiken slenterden we terug naar ons hotel om daar nog een tijd druk te zijn met de foto’s en dit blogstukje.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zondag in München

Zondag in Oslo

Pieterpad, etappes 22 en 23