Zwitserland, dag drie


Afgelopen nacht hoorden we de regen met bakken uit de hemel komen vallen maar ’s morgens om half acht zag het er helemaal niet zo slecht uit. Toch besloten we om niet de bergen in te gaan, maar naar de steden Bern en Luzern. Vanwege de buitensporig hoge prijzen van het openbaar vervoer in Zwitserland kozen we ervoor om met de auto te gaan. Het openbaar vervoer zou ons in totaal zo’n € 180 kosten. Met de auto waren we, met parkeerkosten, ongeveer € 40 kwijt. Zo krijg je mensen nooit het openbaar vervoer in.
Om ongeveer 10 uur waren parkeerden we de auto in Bern op een parkeerplaats in het centrum. De zon scheen inmiddels uitbundig. Wat een verschil met gisteren. We waren wat vroeg want veel winkels waren nog dicht en werden bevoorraad. Dat betekende veel auto’s in de winkelstraten. Het was sowieso een gemiste kans om gemotoriseerd verkeer toe te laten in de binnenstad van Bern. Regelmatig moesten we opzij springen voor auto’s maar vooral voor bussen en trams. Bern is best leuk met al die winkeltjes onder de galerijen. Ook de diverse kleurrijke beelden op de fonteinen zijn erg leuk evenals de diverse torens. We liepen op ons gemakje door de belangrijkste straten en maakten heel wat foto’s. Toch een groot verschil als je er een zonnetje bij hebt zoals vandaag. Ron had z’n GPS meegenomen die onze bewegingen feilloos vastlegde zoals je kunt zien op bijgevoegd kaartje.

Toen we vonden dat we Bern wel een beetje hadden gezien, reden we naar Luzern. Onze TomTom liet ons een heel eind omrijden maar tegen de klok van twee konden we onze auto parkeren in een parkeergarage in het centrum van de stad. Natuurlijk bezochten we de beroemde overdekte brug, maar er waren genoeg andere zaken te zien. Zo zagen we bij een kroeg heel wat Nederlanders buiten naar de WK voetbalwedstrijd Nederland – Denemarken staan kijken. Toen een Nederlandse voetballer een goal maakte, en Nederland met 2-0 voor kwam, steeg een boel lawaai op. En al die Zwitsers maar raar kijken. Na een frappucino bij Starbucks liepen we de mooie winkelstraten in. We brachten een bezoek aan de winkel van Bucherer. Dat is een soort van warenhuis waar men alleen horloges verkoopt. Vier verdiepingen met alleen maar klokjes. We keken onze ogen uit naar al dat moois. Het duurste horloge dat we in de vitrines vonden was een Rolex van 133.000 Zwitserse francs. De gemiddelde prijs van een horloge was ver boven ons budget maar toch werd er genoeg verkocht. Japanners en andere spleetogen werden met busladingen tegelijk aangevoerd en bij Bucherer afgezet. De rest van het centrum van Luzern mocht er ook zijn. Vooral de beschilderde gevels mochten er zijn.
Om een uur of half zes hadden we genoeg gezien en reden we terug naar Beatenberg over een weg die door een prachtig landschap voerde. Hiernaast zie je wat wij zagen. De binnendoor weggetjes zijn ook in Zwitserland veel leuker dan de snelwegen. Tegen zevenen waren we terug in het hotel voor weer een heerlijk diner.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Pieterpad, etappes 22 en 23

Zondag in München

Zondag in Oslo