Chaos in Duitsland

Helaas, de vakantie zit er al weer op. Het had de afgelopen nacht flink geregend en geonweerd, alsof de Dolomieten bedroefd zijn dat we gingen. Nog één ding restte ons en dat is weer naar huis rijden, door Italië en dwars door Oostenrijk en Duitsland. We hadden besloten om niet extra vroeg te vertrekken. Het was 08.40 uur toen we, na een laatste uitgebreid ontbijt, bepakt en gezakt bij het hotel wegreden. Om op de autostrada te komen, moesten we eerst de Sella-pas weer over. Dat ging vlotjes omdat het daar nog niet zo druk was. Na de Sella-pas werd het wat drukker op de weg en ging het wat langzamer. Toch waren redelijk snel Italië uit. Deze keer geen file bij de kaartjesautomaten voor de tol. Bij de Brennerpas stonden we wel even stil vanwege wegwerkzaamheden.
Toen we na een korte plaspauze weer verder wilden rijden, deed het navigatiesysteem van de auto het niet goed meer. Daarom reden we verkeerd en kwamen we uit in Garmisch Partenkirche in Duitsland in plaats van bij de Fernpas. Daarom reden we een flink stuk om en verloren een uur tijd. Dat was echter pas het begin van alle ellende. Het loopt in Duitsland zo de spuigaten uit met alle wegwerkzaamheden dat de gemiddelde snelheid op de Autobahn ongeveer 80 kilometer per uur is. Van de wereldberoemde snelwegen is echt geen enkele sprake meer. Op Autobahn 8 voor Stuttgart kwamen we vanwege wegwerkzaamheden terecht in een file van 15 kilometer die ons ongeveer anderhalf uur kostte. Het was al vijf uur geweest en we hadden niet eens de helft van het aantal kilometers gereden.
Na Stuttgart konden we even doorrijden, maar op de 61 was het weer raak. ’s Avonds om acht uur stonden we weer ruim een half uur in de file omdat de Duitsers meenden de snelweg daar weer eens open te breken. Pas de laatste 250 kilometers gingen vlotjes. En zo kwam het dat we pas om half elf ’s avonds thuis waren hoewel we alles bij elkaar maar een uurtje gepauzeerd hadden.
Helaas een minder mooi einde aan een prachtige vakantie in de Dolomieten. Daar komen we beslist nog eens terug maar dan gaan we wel bekijken of we de Duitse snelwegen kunnen vermijden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zondag in München

Zondag in Oslo

Pieterpad, etappes 22 en 23