Scheepsbezoek MSC Opera


Jaren geleden hebben we ooit eens een reisje geboekt bij reisbureau Effting in Eindhoven en, zoals zo vaak, zit je dan bij zo’n organisatie in het klantenbestand en word je om de zoveel tijd bestookt met e-mails. Die mailtjes verdwijnen bij ons meestal ongelezen de digitale prullenbak in. Toch wekte één mailtje van dit reisbureau onze nieuwsgierigheid. Voor een beperkt gezelschap was er de mogelijkheid om eens een middagje op een cruiseschip rond te kijken, lunch inbegrepen. Wetende dat het een veredeld verkooppraatje zou worden, meldden we ons toch aan voor deze excursie.
Een weekje later kregen we de bevestiging dat we mee konden op het scheepsbezoek. We moesten daarna de nodige informatie aan het reisbureau verstrekken want je komt niet zomaar aan boord van zo’n schip, maar nadat dat allemaal was geregeld, kregen we de uitnodiging om op zondag 9 juni 2013 om 12.00 uur ons te melden bij de Felison Cruise Terminal in IJmuiden. Daar lag dan de MSC Opera aangemeerd en konden wij er een paar uur rondsnuffelen.
Toen we uit Helmond vertrokken was het licht bewolkt maar tegen de tijd dat we, rond half twaalf, IJmuiden binnenreden was de zon achter een dik wolkenpak verdwenen. Het grote schip zagen we al van een afstand liggen. Eenmaal aangekomen was het er een drukte van belang. Honderden passagiers werden in touringcars geladen voor een excursie naar Amsterdam of Haarlem. Daar hadden we slechts een paar uurtjes de tijd voor want op een monitor in de terminal zagen we dat alle passagiers weer om 17.00 uur aan boord moesten zijn.
Wat ons opviel was de lokatie waar de MSC Opera lag aangemeerd. Die nodige nu niet bepaald direct uit om de omgeving eens te voet te verkennen. Het haventje stelde helemaal niks voor. Behalve de kade was het allemaal braakliggend land en op de achtergrond keek je tegen de voormalige Hoogovens aan die tegenwoordig Tata-Steel heten. Niet echt een warm welkom in Nederland.
Nadat we in de terminal een kop cappuccino hadden gedronken, meldden we ons bij een jongedame van MSC met de meest blinkende schoentjes aan die we ooit hebben gezien. In ruil voor ons paspoort kregen we een boardingpass en mochten we aan boord. Dat ging echter niet zomaar. Eerst moesten we door de bekende poortjes zoals je die ook op een vliegveld ziet en moesten ons spulletjes door een scanner. Ondanks dat de boot 200 meter van de terminal aangemeerd lag, werden we met een bus naar de toegangstrap gereden. 
Zo onderaan die trap zag de MSC Opera als een gigantisch gevaarte uit. Het schip is dan ook 252 meter lang, 32 meter breed en maar liefst 59 meter hoog. Dertien dekken torenden boven ons uit. Toen we aan boord waren werden we vriendelijk ontvangen door de personeelsleden die netjes in een rijtje op ons stonden te wachten. De passagiers waren nagenoeg allemaal aan land en wij hadden zowat het hele schip voor onszelf. We werden meteen naar één van de vier restaurants gebracht voor de lunch. We kregen ieder een menukaart en konden daaruit alles bestellen wat we wilden. Dat betekende dat we zelfs voor een 5-gangen lunch konden kiezen, maar omdat de tijd voor de lunch beperkt was, kozen we voor een 3-gangen lunch. Die was prima maar op zich niets bijzonders. We begonnen met een salade, gevolgd door een ham-kaas omelette met frietjes en een kaasplankje na. Dit alles werd weggespoeld met een droog wit wijntje waar ze scheutig mee waren.
Met onze buiken vol werden we naar een presentatieruimte gebracht. Hier kregen we gedurende drie kwartier filmpjes over MSC te zien, aan elkaar gepraat door de jongedame van MSC met de mooie schoentjes. Hoewel het zeer zeker een verkooppraatje was, was het toch interessant omdat we van zins zijn om eens een keer een cruise te boeken.
Na het praatje en de films was het tijd om het schip te bezichtigen. Indrukwekkend was het theater dat met z’n 713 zitplaatsen een heel stuk groter is dan het Speelhuis in Helmond. Aan boord was er veel bling-bling te zien. Elke ruimte was rijkelijk voorzien van decoratie en lichtjes etc. We zouden het best een beetje kitsch kunnen noemen, maar lelijk was het ook weer niet. We liepen achter het MSC juffie door een groot deel van het schip en zagen de diverse restaurant en lounges waar het steeds drukker werd door passagiers die terug kwamen van hun excursie en door nieuwe gasten die nog onwennig een eerste verkenning van het schip maakten. Wij bekeken de spa en de fitnessruimte en natuurlijk werden we uitgebreid rondgeleid over dek 11 waar de zwembaden en jacuzzi's zijn. Eén van de baden werd geschilderd zodat er maar één badje overbleef voor de passagiers. Dat was echter geen probleem want het was zo koud dat niemand het in z’n hoofd haalde om te gaan zwemmen. Wat dat betreft was het dus een goede timing om het bad onder handen te nemen. We konden ook een kijkje nemen in het casino en het internetcafé aan boord evenals een binnenhut en een buitenhut. De meest interessante hut, een balkonhut, konden we helaas niet bekijken omdat die allemaal bezet waren.
Voor dat we het wisten was het vier uur geweest en kwam er een eind aan de rondleiding aan boord. Nadat we onze gidsen hadden bedankt was het de bedoeling dat we weer van boord gingen, maar dat viel nog niet mee. Een paar excursiebussen waren net bij het schip aangekomen en deze mensen moesten eerst allemaal aan boord voordat wij eraf konden. Dat was een beetje raar maar een kwartiertje later stonden we dan toch weer op de kade en konden we weer richting Helmond rijden, toch een rit van bijna 2 uur.
Al met al hebben we deze middag een goeie indruk gekregen van zo’n cruiseschip, iets wat we kunnen meenemen als we daadwerkelijk eens een cruise gaan boeken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zondag in München

Zondag in Oslo

Pieterpad, etappes 22 en 23