Weekendje Drenthe


Vanwege het gebrek aan vakantiedagen voor Nicky moeten we dit jaar, naast één langere reis, genoegen nemen met een aantal korte uitstapjes die we in een aantal dagen dat we vrij zijn, kunnen maken. Een tijdje geleden vonden we op het internet een aanbieding voor een nacht in hotel de Hunzebergen in het Drentse Exloo. Dat gaf ons een mooie gelegenheid om nog eens af te reizen naar het noorden van ons land en daar wat dingen te gaan zien waar je anders zo snel niet naar toe gaat.
We hadden geen geluk met het weer. Was het een paar dagen geleden nog bijna 19 graden, toen we uit Helmond wegreden, was het een paar graden boven nul en regende het. De vooruitzichten waren zelfs nog veel erger. Ons stond in Drenthe een koude noordoostelijke wind te wachten die ook een boel sneeuw zou brengen. Door het barre weer hadden we thuis gekozen voor een bezoek aan het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Het grootste deel van dit museum is binnen en zou ons behoeden voor al te veel nattigheid. 
De reis naar het noorden verliep voorspoedig. Op deze zaterdag was het helemaal niet zo druk op de snelwegen en door de cruise control in onze auto was het ontspannen rijden. Veenhuizen was tot het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw een gevangenisdorp waar je geen vrije toegang toe had. Er stonden drie grote gevangenissen en iedere inwoner van Veenhuizen werkte in één van die inrichtingen. Zodra je met pensioen ging of een andere baan had, moest je uit Veenhuizen weg. Nog steeds zijn er gevangenissen in het dorp, maar nu het het geheel wel opengesteld voor iedereen. Het museum waar wij naar toe gingen is gelegen in een oud gesticht. Begin 19e eeuw werden hier drie van dit soort gestichten opgericht om arme mensen een nieuw bestaan als boer in Drenthe te bieden. Toen er niet genoeg mensen vrijwillig naar deze uithoek afreisden, werden arme mensen en landlopers alsmede weeskinderen gedwongen hier naar toe te verhuizen om als “verpleegden” hier te werken in een hard en streng regime. Overdag moest men een strak schema volgen van werken en eten en 's nachts werd er met 80 mensen op een slaapzaal in hangmatten geslapen. Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw werden er gevangen geplaatst in één van de drie gestichten. Alleen het tweede gesticht staat er nog en in dit gebouw is dus nu het museum gevestigd.
De expositie binnen begon met het uitbeelden van de manier van straffen in de middeleeuwen. Dat waren altijd doodstraffen, lijfstraffen of schandstraffen. Vrijheidsstraffen had je toen nog niet. Omdat een beschuldigde alleen veroordeeld kon worden als die een bekentenis had afgelegd, werden die eenvoudig afgedwongen door marteling. In diverse vitrines waren veel martelwerktuigen te zien. Hoe verder we in het museum geraakten, hoe moderner en humaner de manier van straffen werden. Natuurlijk was er veel aandacht voor de geschiednis van de gestichten, maar ook de moderne manier van straffen werd uitgebreid in beeld gebracht. Best leuk om dat allemaal eens te zien.
Na een beker warme chocolademelk met appelgebak bekeken we nog vlug een aantal arrestantenbussen die buiten op de binnenplaats stond, maar het regende behoorlijk hard, dus waren we daar snel mee klaar.
Weer terug bij onze auto reden we nog wat door het dorp. Hier staan veel monumentale gebouwen die allemaal dezelfde stijl hebben. Daarna was het tijd om naar Exloo te rijden naar ons hotel. Dat was nog een rit van een kleine 50 kilometer. Daarom was het tegen vijven dat we het grote terrein van het hotel opreden. Nog steeds regende het en het was ronduit koud. Dat was het ook op onze kamer. Die was niet warm te krijgen. Er hingen twee radiatoren maar die waren steenkoud en werden niet warm te krijgen wat we ook probeerden.
Voordat we in het restaurant gingen dineren, zetten we het personeel aan het werk om onze kamer warm te krijgen. Het diner beviel ons erg goed. Het was wat wachten tussen de diverse gangen door, maar het eten was heerlijk en het personeel erg voorkomend.
Na het diner had men onze kamer nog steeds niet warm gekregen en moest een los kacheltje uitkomst brengen. Dat werkte echter zo goed dat het in no time bloedheet was op onze kamer en we dus lekker ontspannen wat televisie konden kijken met een lekker wijntje erbij.
Na een heerlijke nacht slapen bleek de wereld buiten voor de zoveelste keer deze winter weer helemaal wit te zijn. Kennelijk had het de hele nacht gesneeuwd want er lag een dikke laag. Echt blij waren we er niet mee want voor deze dag stond een wandeltocht van 15 kilometer op het programma. We zijn druk aan het trainen voor de vierdaagse van Nijmegen en we wilden wel eens ergens anders lopen dan in Helmond en omgeving. Net deze dag was er in Emmen een wandeltocht georganiseerd door de plaatselijke wandelvereniging. Omdat we toch in de buurt waren, hadden we besloten hier te gaan meelopen. Dat moest nu dus in de sneeuw. Bovendien stond die harde noordoostelijke wind er nog. Dat beloofde niet veel goeds.
Met behulp van het navigatiesysteem in de auto waren we zo bij het clubgebouw van de vereniging. Onderweg hadden we al gezien dat dit een heel mooi stukje Drenthe is met veel bossen. Al die bomen lagen nu onder een maagdelijke laagje sneeuw wat het allemaal wel mooi maakte. Het inschrijven was zo gebeurd waarna we aan de tocht begonnen. De hele route was heel goed uitgezet met gele pijltjes en een uitgebreide routebeschrijving maakte dat we moeiteloos de weg vonden door het gebied. 
Aanvankelijk liepen we door een flink bosgebied met heuveltjes. Door de sneeuw was het af en toe glijden maar het uitzicht maakte veel goed. Minder waren de stukken waar tractors diepe sporen hadden achter gelaten die vol stonden met water met daarop een ijslaagje. De grond eromheen was erg drassig wat het tempo nogal drukte.
We hadden ruim drie uur nodig voor de route en dat was dus langzaam voor ons doen. We hadden echter genoten van het landschap. Tegen een uur of half twee waren we terug in het clubgebouw van de wandelvereniging. Daar werkten we nog een heerlijke kop snert weg voordat we in de auto stapten en de ruim tweehonderd kilometer lange reis naar Helmond aanvingen.
Die terugreis verliep voorspoedig en om kwart voor vier reden we Helmond weer binnen waarmee een einde kwam aan dit korte uitstapje.
Hoewel kort zijn deze uitstapjes toch erg leuk. We maken er dit jaar maar extra veel om aan de broodnodige vitamine V te komen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zondag in München

Zondag in Oslo

Pieterpad, etappes 22 en 23