Apen kijken


Als het nog eventjes duurt voordat de volgende reis begint, moet je er toch af en toe even uit, als is het maar voor een dagje. Onze aanstaande reis naar Uganda bestaat voor een deel uit excursies naar chimpansees en berggorilla's en deze dag leek het ons wel leuk om andere aapsoorten te gaan bekijken. In Nederland kan dat nergens beter als in Apenheul in Apeldoorn. De specialistische dierentuin ligt in natuurpark Berg en Bos. Het mooie van Apenheul is dat een groot deel van de 400 apen er los rondloopt. Dat zijn voornamelijk de kleinere aapsoorten. Ze hebben er meer dan 30 soorten apen. Omdat de apen er zoveel vrijheid hebben is hun gedrag ook natuurlijker en worden er sociale groepen gevormd en worden er zeer regelmatig kleine apen geboren. In ieder geval voldoende voor een reisje naar Apeldoorn op deze tropische dag met een temperatuur van 36 graden. Gelukkig werkt de airco in onze auto goed en kwamen we tegen twaalven redelijk fris in Apeldoorn aan.
Vanaf de parkeerplaats was het nog een eindje lopen naar het park. Meer mensen hadden besloten om op deze dag naar hun naaste familieleden te gaan kijken. Het was, met name bij de ingang, behoorlijk druk. Dat kwam ook door die schattige doodshoofdaapjes die de bezoekers al meteen kwamen verwelkomen. Iedereen bleef meteen staan en men was druk met het fotograferen van deze beestjes. Wij kozen er daarom voor om wat door te lopen waar het inderdaad minder druk was. In Apenheul moet je je best doen om de apen te spotten. Nergens zitten de apen netjes in een kooi te wachten op de bezoekers. Als de beesten al in een kooi zitten dan is die zeer ruim en hebben de apen alle gelegenheid om zich aan de kijkers te onttrekken. Dat maakt een bezoekje aan die beesten wel avontuurlijker.
Bij de Maki's en de Vari's hadden we geluk. We waren daar net tijdens één van de voedertijden. We hadden er al eerder rondgelopen en hadden ook al diverse beesten gespot, maar toen de charmante dierenverzorgster met het eten aan kwam lopen, kwamen zowat alle apen uit het verblijf meteen achter haar aangelopen en konden wij de beesten prachtig gadeslaan en fotograferen.
Na een drankje om het vochtgehalte in deze tropische hitte op peil te houden, waren we een hele tijd te vinden bij het grote oerang oetang-verblijf. Eerst zaten de beesten allemaal binnen, maar na een tijdje begaven ze zich naar buiten en konden we ze beter observeren. Het blijven prachtige beesten met hele menselijke trekken.
Eigenlijk vormen ze de lelijkst apensoort die er is, maar wij vonden ze fantastisch; de neusapen. Wat zien die beesten er uit met hun gigagrote neus. Ze zijn te komisch voor woorden. We hadden geluk dat we ze buiten zagen want niet veel later vluchtten alle neusapen naar binnen. Via de berberapen die bezig werden gehouden met voedsel in een grote ijsblok, kwamen we uit bij de gorilla's. Dat zijn niet de gorilla's die we in Uganda gaan zien, maar zogenaamde laaglandgorilla's. De berggorilla's in Uganda planten zich niet voort in gevangenschap en nergens zijn ze dan ook te zien in een dierentuin. Het betreffen altijd laaglandgorilla's. We hadden wat last van de grote verblijven voor de dieren want we konden slechts in de verte een moeder met kind ontwaren. Gelukkig hebben we camera's met behoorlijke telelenzen zodat we de prachtige beesten toch goed konden zien.
Via de gibbons en nog een drankje kwamen we uit bij de bonobo's. Hier was het ook lachen. In hetzelfde verblijf wonen ook een paar capibara's. Eentje lag lekker in het zonnetje te dutten totdat er een paar puberende bonobo's aan kwam zetten die de arme capibara begonnen te pesten. Eén bonobo sprong vanaf een houten stellage expres op de capibara die een vermoeide kreet slaakte maar verder wel bleef liggen zodat de apen hem als speelbal konden gebruiken.
Al met al waren we meer dan vijf uur in het apenpark en we hebben ons er prima vermaakt. Wel vreemd dat bepaalde aapsoorten er ontbreken. Ze vonden we er geen chimpansees, geen bavianen of mandrils, toch niet bepaald de minste soorten. Wellicht nog iets voor toekomstige uitbreidingen.
Een dik uur later waren we weer thuis. Nog een dikke maand wachten totdat we de chimpansees en de berggorilla's in het wild kunnen gaan zien. Veel spannender natuurlijk, maar Apenheul is het beste alternatief dat je kunt hebben als je je interesseert voor apen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Pieterpad, etappes 22 en 23

Zondag in München

Zondag in Oslo