Dagje kaaskoppen kijken


Wat doe je als drogisterijketen Het Kruidvat gaat stunten met treinkaartjes? Juist, dan koop je er een paar zodat je nog eens redelijk goedkoop een dagje weg kan. We hadden de kaartjes al een tijdje en ze moesten voor 3 juni 2012 gebruikt zijn. Hoog tijd dus voor een uitstapje. We waren allebei nog nooit in Alkmaar geweest en dus togen we op deze bevrijdingsdag met de trein naar de kaasstad. Het werd een lange zit van meer dan twee uur. Daardoor liep het al tegen twaalven toen we er waren. Door de wegwijzertjes te volgen stonden we al snel in de binnenstad. Het eerste gebouw dat we bezochten was de Grote Sint Laurenskerk met z' houten plafond en, ik zal er nooit aan wennen, een koffiecorner. De gotische kerk stamt uit de 15e eeuw en heeft geen toren. Die was er wel ooit, maar dat bouwsel is in elkaar gestort. Door de Langestraat en langs het stadhuis liepen we naar het Waagplein met daar de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad; de waag waar elke vrijdag de kaasmarkt wordt gehouden. We waren dus eigenlijk een dag te laat.
Het Waaggebouw was ook zonder kaasmarkt de moeite van het bezichtigen waard. Bij de VVV kochten we een stadswandeling zodat we niet helemaal doelloos door de stad hoefden te wandelen.
Voordat we de wandeling gingen doen, aten we wat in een restaurantje wat, gezien de drukte, erg populair was. De lunch smaakte ons goed en vol energie begonnen we aan de wandeltocht. De tocht voerde ons door leuke straatjes met eeuwenoude pandjes. Wat dat betreft heeft Alkmaar genoeg te bieden. Er staan maar liefst 400 monumentale gebouwen in de stad. Wat we niet wisten is dat ook Alkmaar grachten heeft. Je kon er zelfs een boottocht door maken maar wij kozen voor de benenwagen. Zo konden we ons eigen tempo bepalen en lekker veel fotograferen. Vooral de oude geveltjes werden door ons vast gelegd. Met name in de Kooltuin, de Luttik Oudorp, de Fnidsen en op de Mient stonden prachtige gebouwen die getuigen van de rijke historie van de stad.
Ook mooi waren de twee hofjes die we bezochten. Het Wildemanshofje is een traditioneel hofje waar kleine huisjes rondom een tuin liggen en van de straat worden gescheiden door een mooie poort. Wij vonden het Hofje van Splinter echter mooier. Als je het niet weet, vind je dit hofje nooit. Vanaf de straat zie je alleen iets wat er uit ziet als een gewone voordeur. Ga je daar echter door naar binnen, dan kom je in een allerschattigst hofje terecht. Zonder ons boekje waren we deze plek zo voorbij gelopen zonder ooit te weten dat het hofje er was. Alkmaar is ook de stad waar Rudi Carrell ooit begon met toneelspelen. De stad herdenkt haar artiest met een, foeilelijk, beeldje op een onopvallend binnenplaatsje. Zouden ze hem stiekum toch niet zo mogen?
We deden een paar uur over de wandeling maar kregen zo wel een goed beeld van deze stad. Ondanks dat we veel verre reizen maken, komen we gelukkig ook veel dichter bij huis leuke bestemmingen tegen. Nederland is wat dat betreft best de moeite waard.

Reacties

Senzo zei…
Wat is het toch een gezellige stad he!

Populaire posts van deze blog

Zondag in München

Pieterpad, etappes 22 en 23

Zondag in Oslo