En het zit er weer op

Het KLM toestel landde keurig op tijd op Schiphol waar het op dat moment slechts 1 graad Celsius was. Wel ff wennen na twee weken temperaturen van rond de 30 graden. Zoals eigenlijk altijd moesten we op Schiphol erg lang op onze bagage wachten. Dit keer zelfs langer dan een half uur. Eindelijk weer in het bezit van onze tassen namen we de trein naar huis. Een lekker rustig ritje op een zondagmorgen. In Eindhoven hadden we geluk met de aansluiting. De trein naar Helmond stond er al en we konden zo instappen. Om kwart voor twaalf waren we weer thuis en zat deze reis naar Cuba er helaas al weer op.
We hebben genoten van Cuba. Van de kleurrijke en vriendelijke mensen die wel vaak wat van je wilde hebben. Van de prachtige koloniale gebouwen die de ene keer prachtig gerestaureerd waren maar vaker wel een opknapbeurt konden gebruiken. Van de oude Amerikaanse auto's die met veel improvisatie rijdend worden gehouden. Van die heerlijke swingende muziek die werkelijk overal klinkt. Van het zeer prettige klimaat en de mooie stranden. Van gids Eduardo die in grappig Nederlands gruwelijk veel over Cuba heeft verteld. Van de groepsleden waarmee we het gezellig hadden.
Er zijn ook mindere dingen. Het eten is vaak voor verbetering vatbaar. Het zou al schelen als het warm was. De wegen zijn ook niet om over naar huis te schrijven en werkelijk niks is er voor niks. Zelfs voor een toiletbezoek op het vliegveld moet betaald worden. Ook het landschap tussen de diverse steden is niet altijd even spannend.
Cuba is een zeer arm land waar veel basisbehoeften door de overheid goed zijn geregeld zoals het een socialistische staat betaamd. Toch worstelen bijna alle Cubanen om rond te komen. Niet gek met een gemiddeld maandloon van zo'n 20 euro. Het zou al veel schelen als de Cubaanse overheid z'n burgers wat meer vrijheden gaf om particulier iets te ondernemen. Gelukkig worden de teugels door Raul Castro de laatste jaren iets gevierd. Het zou enorm schelen als de Verenigde Staten de handelsblokkade op zouden heffen zodat spullen normaal konden worden geïmporteerd. We hebben geleerd dat de anti-Cubaanse lobby van gevluchte oud-Cubanen een dikke vinger in de Amerikaanse pap hebben. Het zou de VS van moed getuigen om deze kliek te negeren. Je kunt het dan niet eens zijn met een regime, maar daardoor een heel land in armoede te laten vervallen gaat ons inziens te ver. Cuba verdient beter. Hopelijk brengt het toerisme wat hoognodige buitenlandse deviezen en profiteren alle Cubanen er van.
Cuba is zeker een land om van te houden! Wij doen dat in ieder geval.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zondag in München

Zondag in Oslo

Pieterpad, etappes 22 en 23