Remunj

Wat te doen op een regenachtige vrije dag? Nou, gewoon iets uitzoeken waar je naar binnen kan als het regent en buiten kan zijn als het droog is. Vandaag viel de keuze op Roermond. Niet al te ver weg en toch leuk. We begonnen in het grote outlet center waar in meer van 100 winkels gruwelijk veel kleding wordt verkocht. Veel meer dan kledingzaken hebben ze er niet. Wat dat betreft zou het een goed idee zijn om een outlet center te maken met voornamelijk electronicazaken en winkels met ander technisch vernufte dingen. Gôh, dat zou wat mensen zoals ik trekken. Maar goed, omdat er hier vooral kleding werd aangeboden, bekeken we kleding. We hielden het niet droog tijdens het winkelen, maar dat leverde geen problemen op. Gewoon winkel in, winkel uit en weer snel een andere in. Zoals zo vaak koop je tijdens het rondsnuffelen toch dingen, ook al heb je ze niet echt nodig. Dus met ieder een jack rijker, liepen we daarna het centrum van Roermond in.

Als eerste liepen we tegen de St. Christoffel kathedraal aan. Deze kerk uit de 15e eeuw is sinds 1661 een bisschopskerk en daarmee dus een kathedraal. Bij binnenkomst kregen we een folder in onze handen gedrukt met daarin uitleg over wat er allemaal te zien was. Dat waren voornamelijk zaken uit het rijke roomse leven. De diverse altaren waren overdadig versierd en ook de glas in lood ramen mochten er zijn. Alles bij elkaar was het best de moeite van het bekijken waard.
In de Swalmerstraat vonden we een aantal koopmanshuizen met mooie gevels. Helaas was de Caroluskapel dicht zodat we het rococoplafond niet konden zien. In de Voogdijstraat kwamen we terecht in een heuse stadstuin; de Karthuis. Mooi om te zien dat je midden in een stad zo’n rustig stukje tuin kunt aantreffen. De tweede kerk die we bezochten was de romaanse Munsterkerk uit de 13e eeuw. In deze kerk vonden we een heus praalgraf van één of andere graaf met zijn vrouw.
Het Munsterplein mocht er ook zijn. Behalve leuke terrasjes staat er namelijk ook een prachtige kiosk, ontworpen door Pierre Cuypers. Ook de Neerstraat was de moeite waard. Hier vind je mooie 17e eeuwse panden en het Roercenter, een leuke winkelpassage. Best verbazingwekkend hoeveel winkels Roermond heeft voor een stad met iets meer dan 45.000 inwoners.
We eindigden onze wandeltocht door Roermond bij de Steenen Brug over de Roer. Aan de andere kant vind je nog een leuk stukje Roermond met een heel on Nederlands aandoend straatje; Voorstad St. Jacob. Bij het outlet center pikten we onze auto weer op en reden we naar Helmond waarmee er weer een einde kwam aan dit uitje. Met het weer was het gelukkig veel meegevallen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zondag in München

Zondag in Oslo

Pieterpad, etappes 22 en 23